08 Декември 2021сряда03:06 ч.

България изпрати Плана за възстановяване в Брюксел

автор:Дума

visibility 445

Официално Бългаия изпрати Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Новината съобщи вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов. Той потвърди и, че документът вече е получен в от европейските институции. В плана са залегнали 59 инвестиционни проекта и 46 реформи за дългосрочното развитие на България.

Европейската комисия също потвърди, че е получила финалната версия на плана и ще пристъпи към оценка на неговото съдържание по 11 критерия, предвидени в регулацията. Сред тях са наличие на контролни механизми за улавяне на опити за измама, конфликт на интереси и двойно финансиране, заделяне на поне 30% от средствата за зелени проекти и 20% за цифровизация, както и реформи, чрез които да се изпълнят препоръките към България по линия на Европейския семестър.

Вицепремиерът Пеканов отбеляза, че в документа са включени различни проекти за производство на батерии, допълнително инсталиране на ВЕК мощности от 2.5 гигавата, изграждането на зарядни станции за електромобили, както и реформи, които биха насърчили потребителите сами да произвеждат и продават енергия.

Европейската комисия ще има  два месеца да анализира плана за съответствие с изискванията за финансиране. Ако в края на оценката тя реши да му даде зелена светлина, планът, заедно с препоръката на Комисията ще бъде изпратен в Съвета на ЕС. Там държавите членки ще имат още един месец, за да го приемат. За положителен резултат се изисква 26 държави да го подкрепят, уточнява „Дневник“. След това Европейската комисия ще има още четири седмици, за да направи първото плащане към България по плана. То ще е в размер на 13% от общата сума на проектите и е единственото плащане, което ще се извърши авансово. За следващите България ще трябва да докладва за изпълнение на конкретни показатели, които са заложени в плана.

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ