27 Февруари 2021събота18:34 ч.

България има най-високи зелени данъци в ЕС

/ брой: 10

автор:Дума

visibility 679

През 2018 г. страните от ЕС са събрали 325 млрд. евро от екологични данъци и такси, става ясно от доклад на EcoRys по поръчка на Европейската комисия. Страните с най-високи "зелени" данъци в общността са Латвия и България, при които приходите от тези налози са около 10% от общите. На обратния полюс са Германия и Люксембург, където приходите от екологичните данъци и такси са около 4% от общите.

В своя доклад от EcoRys анализират доколко съществуващите данъчни схеми могат да помогнат за енергийната трансформация и превръщането на Европа във въглеродно неутрален континент до 2050 г. Екологичните такси обаче не се определят на ниво ЕС, а са в правомощията на националните власти. Единствената съществуваща общоевропейска схема е търговията с емисиите въглероден диоксид (ETS), е записано още в анализа. Като цяло зелените данъци в държавите от ЕС имат за цел да намалят емисиите СО2 в сектори, които не са обхванати от ETS, като например транспортния. През последните години транспортът непрекъснато повишава нивото на вредните за околната среда емисии и вече има дял около 20% от общите емисии в общността. Принципът на тези данъци и такси е "замърсителят плаща" и целта е да направи тези дейности по-щадящи околната среда.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 67

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 406

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 358

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ