27 Юли 2021вторник23:59 ч.

Здраве

България е сред първите в света, ликвидирали едрата шарка

/ брой: 202

автор:Аида Паникян

visibility 1291

Преди дни СЗО публикува на фейсбук страницата си снимка със следния текст: "Не можем да намерим снимка от днес, защото светът се отърва от едрата шарка през 1980 г., благодарение на невероятна демонстрация на глобална солидарност и защото имаше безопасна и ефективна ваксина. Ваксините действат!" На снимката е 3-годишната Рахима Бану, която е последната известна в света личност, заболяла по естествен път от едра шарка (вариола майор). Момиченцето от Бангладеш е с майка си на снимката. Нейният случай е докладван на местния екип на Програмата за ликвидиране на едра шарка от 8-годишно момиче на име Билкисунеса, на което е платена награда от 250 таки за старанието. 

52 години преди паметното събитие - изкореняването на вариолата в цял свят, в малка следосвобожденска България, преживяла вече две национални катастрофи, е докладван последният случай на едра шарка. Причината - ваксинацията против едра шарка става задължителна с влизането в сила през 1903 г. на Закона за опазване на общественото здраве. Ако кажем, че и тогава не е имало съпротива срещу задължителното ваксиниране, сигурно ще бъдем далеч от истината, но факт е, че болестта, която е отнемала човешки живот, е изкоренена. Дали днес у нас е останала малко от онази воля на предците ни, за да разкъсаме веригите на заразата от КОВИД-19? 

За масовото ваксиниране преди около 100 години днешните антиваксъри навярно биха възроптали и биха казали нещо от рода на: "Като стадо овце ходили да се ваксинират" или "Безмозъчни невежи", но факт е, че предците ни в това отношение са били много по-разумни от нас. Само в периода 1893-1897 г. заболели 9475 души в България, от които 1069 умрели (11,28%). 

Глобалната програма на СЗО за ликвидиране на едрата шарка по света води началото си от 1959 г. (над 30 години след като в България няма вариола!) и страда от липса на достатъчно средства, недостиг на персонал и на дарения на ваксини, но все пак на 8 май 1980 г. е обявена окончателната победа над болестта.

От древността заразата "пътешествала" по света - през VI век от увеличената търговия с Китай и Корея пламва Япония, век по-късно арабската експанзия разпространява едра шарка в Северна Африка, Испания и Португалия, през XI век кръстоносните походи я разпространяват в Европа, през XVI век европейската колонизация и африканската търговия с роби я внасят в  Карибите и Централна и Южна Америка...

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 134

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 99

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 114

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ