03 Юли 2020петък20:49 ч.

България 54-та по конкурентоспособност на служителите

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 736

България се нарежда на 54-то място в световна класация по конкурентоспособност на кадрите. Това показват данни от доклад, изготвен от консултантската компания по човешки ресурси "Adecco", индийският конгломерат "TATA" и бизнес училището "ИНСЕАД".

В класацията, която се прави за 6-та поредна година, участват 125 страни и 114 града, подредени според 68 индикатора. Те се разделят на два по-големи критерия - "Принос" и "Резултат". В първия е изследвано какво прави бизнесът, за да подпомогне, привлече или задържи своите служители, а в "Резултат" са разгледани уменията на служителите, какви са техните знания и работоспособност. Тази година акцентът е поставен върху предприемачеството, като България попада в първата част на класацията с общ брой точки 42.72. "За последните години няма рязък спад или ръст в позициите на страната", коментира мениджърът по човешки ресурси в компанията.

Страната ни има високи оценки в задържането на хора (57.43 точки, или 47 място) и глобалното знание (32.90 точки, 41 място), но се отчита, че за работодателите все още е предизвикателство да привлекат родни и чуждестранни кадри. По този критерий сме на 89-та позиция с 39.39 точки. "Резултатите на България се отчитат като по-добри от средните, тъй като, въпреки че това е страната с най-ниския БВП на глава от населението, тя изпреварва Румъния и Хърватска и с малко отстъпва на Гърция, Унгария и Полша", пишат още в доклада.

По правене на бизнес сме 45-ти, а преките чуждестранни инвестиции и трансфер на технологии ни нареждат на същото място. По население с висше образование сме 11-ти, но въпреки това в критерия "Лекота на намиране на опитни служители" имаме едва 14.95 точки и така излизаме 123-ти. Други области, в които изоставаме, са развитие на служителите, достъп до възможност за развитие и качество на училищата по мениджмънт, където сме съответно 111-ти и 63-ти.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 459

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 436

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1040

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ