28 Май 2020четвъртък12:20 ч.

сн. Емилия Костадинова

Българите очакват тежка финансова криза

Спадът на икономиката може да достигне 10% според банкери

/ брой: 64

автор:Дума

visibility 1397

86% от българите са на мнение, че предстои тежка финансово-икономическа криза. Това показва съвместно национално проучване на БТВ и "Маркет Линкс", проведено сред 980 души над 18 г. в периода 27-30 март по метода на телефонна и онлайн анкета. 91% се безпокоят от въздействието на епидемията върху икономиката.

Повече от половината българи пък се притесняват от това да не загубят работата си - 56 на сто. 80% от гражданите са притеснени какво ще се случи с доходите им като последствие от коронавируса. Те очакват техните възнаграждения да намалеят през настоящата година. Близо 60% одобряват мерките за справяне с кризата.

Коронакризата дава множество човешки жертви, но тя вече започна сериозно да се отразява и на икономиката. И България няма да направи изключение. Реалистичният сценарий предполага спад на БВП у нас през тази година с 10%. Това е записано в доклад на белгийската банкова и застрахователна група КВС, собственик на ОББ и ДЗИ. Актуализацията е поискана от клиенти на компанията, а данните са публикувани в сайта на групата.

От доклада се вижда, че според оптимистичния вариант икономиката на България ще отчете спад от 4%, а песимистичната прогноза е за намаление на БВП с 12%. Според финансовия министър Владислав Горанов за тази година най-песимистичният вариант е за спад на БПВ от 3% и именно на тази база е предложената актуализация на държавния бюджет. Според мотивите към актуализацията от фискална гледна точка България се намира в добра кондиция на прага на тази извънредна ситуация. Преди дни бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева прогнозира 5-6% спад на икономиката през второто тримесечие на годината.

В доклада на KBC се посочва, че реалистичният спад за Германия ще бъде 9%, песимистичният е за 11,5% намаление, а оптимистичната прогноза е за редуциране на икономиката с 5,5%. Най-лоши са прогнозите за Испания и Италия - там намалението на произведените от икономиката стоки и услуги се очаква да е 16,5% (реалистичен сценарий). Общо за еврозоната се очаква спадът да е 11,3% при реалистичен сценарий, 14% при песимистичен и 6% при оптимистичен. От доклада се разбира още, че при най-лошите прогнози на икономиките ще им трябва минимум година и половина, за да се възстановят.

42% от бизнеса предпочитат съкращения пред схемата 60/40

Не повече от 8% от работодателите в България смятат да се възползват от марката в помощ на бизнеса, известна като 60/40, при която държавата поема 60 на сто от заплатата, върху която е бил осигуряван работникът, но само ако фирмата плати останалите 40 на сто и осигуровките. 42 на сто от фирмите предпочитат да съкратят част от хората си, а близо 50% ще комбинират принудителен платен или неплатен отпуск за справяне с кризата. 7 на сто пък смятат да съкратят всички свои служители. Това показват данните от анкета сред членове на Българската стопанска камара. От Асоциацията на индустриалния капитал в България призоваха правителството да промени схемата на 60/0, която на практика е като при съкращаване на служители и изпращането им на трудовата борса, но хората остават да се водят на работа във фирмите. Това е моделът в Германия за подпомагане на бизнеса и според организацията българският бюджет може да издържи подобна помощ с 1 млрд. лв.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ