29 Март 2020неделя02:53 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Българите харчат все повече за храна

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 89

Българите продължават да отделят най-голяма част от доходите си за храна, като този разход нараства. Това показват данните на НСИ за доходите и разходите на хората през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Общият доход на лице от домакинство през този период е 1770 лв., като тази сума идва основно от работна заплата. В същото време разходът на човек е 1670 лв. и се увеличава с близо 11 на сто спрямо същото тримесечие на 2018 г. В структурата на общия разход продължава да стои с най-голям дял този за храна (29,7%). След това се нареждат сумите, необходими за жилището, данъците, социалните осигуровки и транспорт и съобщения. 

Като абсолютни стойности през четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период за 2018 г. един човек дава за храна и безалкохолни напитки 495 лева, или с 8,8% повече. Подобна тенденция се забелязва в разходите за всички други области като облекло, жилище и транспорт. Най-голямо обаче е увеличението на средствата, които отделяме за здраве - те бележат ръст от близо 44 на сто. 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ