02 Октомври 2022неделя00:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

Балетната програма на концертите

Арт посоки

Балетното изкуство печели приятели на България в Корея

Именитият български хореограф и педагог проф. Хикмет Мехмедов бе специален гост на юбилейни тържества в азиатската държава, където от години шлифова таланта на млади танцьори

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 25

Гостуването на проф. Хикмет Мехмедов в Южна Корея по покана на президента на Корейския национален университет по изкуствата Ким Даежин е поредно признание в областта на балета у нас. Повод за поканата е 30-годишният юбилей на Корейския национален университет по изкуствата и 25 години от създаването на Академията за класически танц и съвременен балет. Плахите стъпки отпреди четвърт век бележат началото. С увереност и надграждайки върху здравите основи на Вагановата методика, за краткия период до днес възпитаниците на корейската Академия за класически танц и съвременен балет с успех триумфират по световните сцени. Зад този успех стоят видни балетни педагози и хореографи - личности, обучени в академия "Ваганова" и Държавната консерватория на името на Н. А. Римски-Корсаков в Русия. Шанс и привилегия е, че проф. Хикмет Мехмедов е завършил академичното си образование в меката на балета Санкт Петербург. Именно доказаните качества и неговият ценз дават повод на президента на Корейския национален университет по изкуствата Ким Даежин да 

кани Мехмедов 17 години поред за съвместно сътрудничество

За този период българският балетмайстор е успял да вникне в изумителната душевност на корейския народ: "Във всяка област безкомпромисни, решителни, иновативно мислещи, притежаващи своенравна емоционалност и богата култура. Това е народ, на който му е предначертан успехът." За този кратък период балетмайсторът и педагог Хикмет Мехмедов е допринесъл немалко и е част от неимоверно бързото развитие на корейския балет.

Въпреки днешната критична КОВИД-обстановка, полетите до Корея не са малко, а и пасажери не липсват. Независимо от извънредната ситуация в света от много месеци, Мехмедов приема поканата, воден от приятелските си чувства, възникнали през изминалите години. 

Още при пристигането на летище Инчеон-Сеул погледът среща 

огромен билборд с надпис "Welcome to SEOULSKY" 

и имената на почетните гости: Мико Нисинен (директор на Бостънския балет - САЩ), Нина Ананиашвили (примабалерина на Болшой театър и Американския балетен театър, директорка на Балетен театър Тбилиси - Грузия) и Хикмет Мехмедов (професор в АМТИИ - Пловдив), единствените от многото поканени световни личности в балетните среди, преодолели КОВИД-препятствията по пътуването. От този момент проличава важността на тяхната визита.  

След задължителния 24-часов карантинен престой в хотела и удивителното внимание на персонала, почетните гости следват програмата на домакините, включваща незабравими за тях събития, свързани с юбилея.

Сред тях е пътуване с яхта по река Хан-ган, обгърнала с бистрите си води Сеул, с панорамния изглед на всички архитектурни забележителности и сгради на държавни институции.

С най-съвременни технологични средства е изграден асансьор, с който изкачването до най-високия връх Baegundae на планината Bukhansan (836,5 м) става почти мигновено. За радост на гостите, ясното време очертава уникално панорамно зрелище, след което те се чувстват част от величието на природата.

Друга панорамна гледка, предложена от организаторите, е от най-високия небостъргач в Корея - Lotte World Tower, един от най-високите в света. 

Незабравимо за изследователското око остава посещението на защитения от ЮНЕСКО античен град Жеонжи, близо до столицата. Неговите сгради носят духа на хората, съхраняващи до днес вековните корейски традиции.

Удоволствието от посетените забележителности е съпътствано със сериозни, предварително договорени професионални ангажименти на тримата гости. 

Балетната гала на Корейския национален балет, озаглавена 

"Вечер на Баланчин", илюстрира високото равнище на артистите и репетиторите 

на тази уважавана институция.

С балетна гала се изявяват и младите студенти от Академията за класически танц и съвременен балет. Те показват пред взискателните високопоставени гости фрагменти на балети от класическото наследство: па де де, па де троа, па де катр на прославените автори М. Петипа, Ж. Перо, А. Долин и Дж. Баланчин. Същата вечер се представят с авторски постановки и съвременни корейски хореографи. Вдъхновеното изпълнение и силният стремеж към съвършенство на младите изпълнители е забелязано и обсъдено на пресконференция с "виновниците" - педагози и репетитори, след спектакъла. Отбелязана е и прецизната техника на студентите, превъзхождаща качествата на много балетни артисти по света. Добрата политика на ръководителите на Академията за класически танц и съвременен балет на Корея води до завидно добри резултати, отбелязва проф. Мехмедов.

Много от студентите се издигат на върха, завоювайки първите места на международните балетни конкурси, включително и на престижния Международен балетен конкурс във Варна, благодарение на генетично вграденото в тях трудолюбие. Но над всички причини за постигане на тези върхове стои 

държавната политика на корейските управляващи

които съзнават, че инвестициите, вложени в корейското изкуство, се възвръщат многократно в интерес на националната им гордост, подчертава Хикмет Мехмедов.

Важен, предварително договорен ангажимент на гостите е провеждането на балетен урок пред студентите. Академията разполага с добра база. В огромните балетни зали стотина млади ентусиасти, влагащи до крайност, неизчерпателно енергията си, дават необходимото, за да докажат качествата си. Удоволствие е да се работи със студенти, дисциплинирани и възпитани на отговорност и трудолюбие, изтъква проф. Мехмедов. След традиционния балетен поклон към водещия педагог всеки от стотината студенти сключва длани и благодари с характерния за местните поклон. 

От съществено значение е големият принос на личността - Сун Хи Ким, към академията. Тя е педагог, професор и дългогодишен ръководител на Корейската балетна академия. Член е на жури на много международни конкурси, на един от които - Варненския, е първата й среща с проф. Хикмет Мехмедов. Именно тогава се заражда професионалната съгласуваност и приятелство, довели до дългогодишното им сътрудничество. 

През 2021 г. проф. Хикмет Мехмедов отбелязва края на 70-годишния си юбилей. Знаменателни житейски и професионални събития съпътстват изминалия до момента живот на родния балетмайстор. Възможно е те да са даденост Свише или предизвикани от личностните му въжделения, но те бележат триумфа на едно изпълнено с любов пътуване.

 

След балетния урок

Снимки Личен архив


Страницата подготви Вилиана СЕМЕРДЖИЕВА

 

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 275

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ