10 Юли 2020петък18:45 ч.

"Баланчин и Фарел - американски балет за България" представят в Софийската опера

/ брой: 128

автор:Дума

visibility 1515

Игра на дама и дворцови френски танци вдъхновяват две от частите в спектакъла "Баланчин и Фарел - американски балет за България" - "Степинг стоунс" на Катрин Поузин и "Агон" на Сюзан Фарел, музата на легендарния хореограф и архитект на съвременния класически балет Джордж Баланчин. Творбите могат да се видят - заедно с "Дивертименто Брилянт" на Сюзан Фарел и "Сюита Вардар" на Момчил Младенов (световна премиера), в Софийската опера и балет на 9, 10 и 11 юни. Операта е партньор по проекта на "Калчъръл бриджис", осъществен с подкрепата на фондацията "Америка за България". "Две години работихме по проекта - първия за "Калчъръл бриджис", отбелязва инициаторът Момчил Младенов, който от няколко години е в трупата на Сюзан Фарел.
"Степинг стоунс" е за една жена, която преминава през шест етапа от живота си - представени като стъпала на издигаща се нагоре стълба. Работихме заедно с композиторката Джоан Тауърс. Беше сложен процес - разменяхме си записи с части от хореографията и от музиката. В представлението има закачка с играта на дама - в основата на музиката са скоковете при тази игра", разказва пред репортери Катрин Поузин, цитирана от БТА. "Използвам модерна танцова техника, но боготворя класическата", допълва тя. Интересното за "Агон" е, че музиката е поръчана на Стравински от Ню Йорк сити балей на Баланчин и е имало непосредствено сътрудничество между хореографа и композитора. Премиерата е била 10 години преди "Дивертименто Брилянт", но спектакълът изглежда изключително съвременен, отбелязва Сюзан Фарел. В нейната трупа е още една българка - Виолета Ангелова, която ще танцува в "Агон" на софийска сцена.
Фарел е възстановила единствения възможен фрагмент от изгубения балет на Баланчин "Дивертименто Брилянт" по музика на Глинка. Преди София възстановката (от 2007 г. с участието на Момчил Младенов) е играна само три пъти от нейната балетна компания, а на европейска сцена спектакълът не се е появявал от 40 години. У нас се представя с оригиналните костюми, създадени за възстановката. "Удоволствие е да поставя тук творбата с български солисти", казва Сюзан Фарел.
За първи път на сцената на Софийската опера заедно с балетистите ще има пианист - младият виртуоз Георги Черкин ще свири на живо. Самият Баланчин е бил и пианист и свиренето му е доставяло удоволствие. Според Черкин представлението е истинско събитие, което не бива да се пропуска - то ще остане в историята на българската музика и култура, защото поставя едно ново начало. "Преоткрих рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров в творбата на Момчил Младенов - уникално е съчетанието на пиано и оркестър, досега ми бяха познати само отделни изпълнения - на пиано или на оркестър", отбеляза Георги Черкин. Борис Спасов ще дирижира "Степинг стоунс", "Дивертименто Брилянт" и "Сюита Вардар". Гост-диригент на "Агон" е Лейф Бяланд.
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 20

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 399

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 364

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1022

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ