22 Януари 2020сряда22:08 ч.

Д-р Сергей Иванов

От края на октомври

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

Нито 1 кг от охладеното пилешко месо от Полша не е стигнал до крайния български потребител, увери Десислава Танева

/ брой: 237

автор:Дума

visibility 544

БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" във връзка с опасността от заразяване със салмонела, след като стана ясно, че 100 тона пилешко месо, внос от Полша и заразено с бактерията, са стигнали до българския пазар. "От последния ден на октомври до момента България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на болни пациенти от началото на годината", каза Иванов. 

В събота проф. Даскалов от Българската агенция по безопасност на храните, който отговаря за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 положителни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват само храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, произведена в България, със салмонела, каза Иванов. Според него в случая трябва да реагират Министерството на земеделието и прокуратурата, защото става въпрос за опасни храни, за които е премълчано.

Нито 1 кг от охладеното пилешко месо от Полша не е стигнал до крайния български потребител, увери вчера земеделският министър Десислава Танева. Месото е било закупено от различни оператори, които го предоставят за преработка и така го реализират на пазара. Преработката е термична и затова няма риск за здравето, коментира Танева. Тя обясни, че в БАБХ са получени общо 17 сигнала по системата за уведомяване на ЕК за пилешко месо от Полша. Нотификациите засягат няколко страни, в които полският производител е продал своята стока. ДТъй като тя не е предназначена за пряка консумация, а за преработка, правилата са такива, че потребителите не се уведомяват публичноУ, каза още министърът. Въпреки това обаче Танева е разпоредила при следващи нотификации, независимо дали касаят продукт за директна консумация или не, потребителите да бъдат информирани.

След получаване на сигналите ветеринарните власти са извършили проверки за наличност на птиче месо с полски произход. Иззети са около 109 тона. ДПо европейски регламент не можем да изнесем информация нито за името на производителя, нито за имената на нашите оператори, които са закупили тази стокаУ, уточни министърът. ДСамо полският орган по безопасност на храните може да постави съответните изисквания. БАБХ го е уведомила за ситуацията и е поискала информация за действията, които са предприети спрямо оператораУ, добави министърът.

По Националната мониторингова програма за контрол на микробиологичните замърсители в храните за първите 11 месеца са взети 400 проби от кланици и производители. ДОткрити са 2 положителни проби в кланици и 12 при производители Ц в птичи заготовки и разфасовки. Тези партиди не са допуснати до пазар нито у нас, нито в другите страни и затова не е подадена нотификацияУ, информира Танева.

Управляващите мълчат за войната на лотариите

автор:Ростислава Иванова

visibility 63

/ брой: 15

41% от българите искат смяна на правителството

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 15

Хидроинженери обвиниха властта в нехайство

автор:Юлия Кулинска

visibility 45

/ брой: 15

Аварии оставиха три града без вода

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 15

Парламентът пак промени правилата за търговия с горива

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 15

Сърбия иска да ни помага с техника и заварчици за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Пакетът "Мобилност" все по-близо до влизане в сила

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 15

Искат подпомагане за тютюна и след 2021 г.

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 15

Дефицит на демокрация по света

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Русия с кабинет на приемствеността

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Гърция избра жена за президент

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 15

Републиканците бранят Тръмп

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 15

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 88

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 90

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ