06 Август 2020четвъртък01:08 ч.

Д-р Сергей Иванов

От края на октомври

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

Нито 1 кг от охладеното пилешко месо от Полша не е стигнал до крайния български потребител, увери Десислава Танева

/ брой: 237

автор:Дума

visibility 939

БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" във връзка с опасността от заразяване със салмонела, след като стана ясно, че 100 тона пилешко месо, внос от Полша и заразено с бактерията, са стигнали до българския пазар. "От последния ден на октомври до момента България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида. А от началото на годината са 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на болни пациенти от началото на годината", каза Иванов. 

В събота проф. Даскалов от Българската агенция по безопасност на храните, който отговаря за лабораторната диагностика, призна, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 положителни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват само храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, произведена в България, със салмонела, каза Иванов. Според него в случая трябва да реагират Министерството на земеделието и прокуратурата, защото става въпрос за опасни храни, за които е премълчано.

Нито 1 кг от охладеното пилешко месо от Полша не е стигнал до крайния български потребител, увери вчера земеделският министър Десислава Танева. Месото е било закупено от различни оператори, които го предоставят за преработка и така го реализират на пазара. Преработката е термична и затова няма риск за здравето, коментира Танева. Тя обясни, че в БАБХ са получени общо 17 сигнала по системата за уведомяване на ЕК за пилешко месо от Полша. Нотификациите засягат няколко страни, в които полският производител е продал своята стока. ДТъй като тя не е предназначена за пряка консумация, а за преработка, правилата са такива, че потребителите не се уведомяват публичноУ, каза още министърът. Въпреки това обаче Танева е разпоредила при следващи нотификации, независимо дали касаят продукт за директна консумация или не, потребителите да бъдат информирани.

След получаване на сигналите ветеринарните власти са извършили проверки за наличност на птиче месо с полски произход. Иззети са около 109 тона. ДПо европейски регламент не можем да изнесем информация нито за името на производителя, нито за имената на нашите оператори, които са закупили тази стокаУ, уточни министърът. ДСамо полският орган по безопасност на храните може да постави съответните изисквания. БАБХ го е уведомила за ситуацията и е поискала информация за действията, които са предприети спрямо оператораУ, добави министърът.

По Националната мониторингова програма за контрол на микробиологичните замърсители в храните за първите 11 месеца са взети 400 проби от кланици и производители. ДОткрити са 2 положителни проби в кланици и 12 при производители Ц в птичи заготовки и разфасовки. Тези партиди не са допуснати до пазар нито у нас, нито в другите страни и затова не е подадена нотификацияУ, информира Танева.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ