28 Септември 2020понеделник15:10 ч.

Йонко Иванов

Автошколите готвят протест, курсовете поскъпват

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 309

Предприемаме протестни действия спрямо ръководството на "Автомобилна администрация" и искаме тяхната оставка, съобщи пред БНР председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов. От организацията смятат, че ръководството в лицето на "милиционерско дуо" е довело до "пълна неразбория в начина на обучение на водачите на МПС", затова искат среща с премиера. Планира се общонационален инструкторски протест, чиято дата ще се уточни.

В много райони на страната има по 50-80-120 души, които чакат за изпит, в последната година и половина не е назначен нито един председател на изпитни комисии, а недостигът води до нови корупционни практики, за да могат хората да се явят на изпит, поясни Иванов. Той коментира темата по повод публикувания за обществено обсъждане проект, с който се променя наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори. "В дните, когато се пускат датите за изпит, всички изпадаме в нервна криза, за да вземем някаква дата за изпит, като че ли е ситуацията през 80-те години, когато се редяхме за банани и портокали преди Нова година", заяви Иванов.

В две от наредбите са прокарани лобистки интереси, които ще доведат до многократно увеличаване на цената на шофьорския курс, твърди Йонко Иванов. Според него тези лобистки интереси не са "в плюс нито на учебния център, нито на гражданите". Промяната в цената на курса за "B" категория ще бъде "от порядъка на 400-500 лева, а за тежките категории -  от 700 лева", прогнозира Иванов.

"Досега разрешителното се даваше от Министерството на транспорта, сега се вкарват още 4 нови институции", посочи той и определи като скандално изискването учебна дейност да се регистрира като търговски обект. "Ние не сме нито продавачи на пуканки, на банички или на нещо друго, за да имаме търговска регистрация", коментира експертът.

Наредба 37 беше написана на тъмно, заяви Иванов. "Това, което ще вдигне хората в страната - вкарва се още едно изискване: автомобилите да бъдат собственост на учебния център. При положение, че имаме 900 фирми, няма и 8% от всички тези, чиито автомобили да са собственост на учебен център. В момента има учебни центрове, които имат по 15-17 преподаватели с техни автомобили, които са сключили договор, плащат си всички наемни отношения", разясни той.

В момента изпитващите обикалят по 20 минути с таблетите, за да хванат сигнал и да проведат изпита, отбеляза Иванов. По повод премахването на вътрешните изпити с мотива проводник на корупция той коментира, че няма да има никакъв проблем на таблетите, които се въвеждат, също да бъдат вкарани колкото грешки "искаме".

Евакуираха 30 пътници след пожар във влака София - Бургас

автор:Дума

visibility 32

Каракачанов: Вариант с оставка на кабинета не се коментира

автор:Дума

visibility 106

Седем семейства останаха без дом след пожар в Разлог

автор:Дума

visibility 88

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 64

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 89

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 204

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 311

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ