29 Май 2023понеделник01:29 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°. В петък, още от сутринта, отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще бъде слаб, но по време на гръмотевичните бури ще се усилва. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в София - около 22°.

Автомобилното застраховане с най-голям пазарен дял у нас

/ брой: 89

автор:Дума

visibility 118

В България застраховането е на много ниско равнище, като доминиращо е автомобилното застраховане, а голяма част от работата на сектора зависи от държавните регулации. Това е един от основните изводи в изследването на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Застраховането в България - икономически отпечатък и предизвикателства пред развитието" по поръчка на Асоциацията на българските застрахователи.

Застраховането има траен дял в БВП от около 2-2,5 процента през последните 15 години. Общото застраховане изплаща близо 82 на сто от всички обезщетения в България и от тях 84 на сто са по автомобилни полици. Делът на обезщетенията към брутния вътрешен продукт (БВП) в България е 1 процент, докато в много страни на Източна Европа е между 1,2 и 1,8 на сто от БВП. В развитите държави на ЕС делът на обезщетенията към БВП е между 3 и 5 на сто. В някои държави това съотношение е още по-голямо, в Нидерландия, например, е над 10 процента от БВП, каза Лъчезар Богданов от ИПИ, цитиран от БТА.

Държавата задължава определени хора да се застраховат и този метод работи добре, посочи Петя Георгиева, икономист от ИПИ. Освен "Гражданска отговорност", има още 70 вида други случаи за задължително застраховане, но някои от тях не са ефективни, защото липсва контрол, допълни тя. Такива застраховки са например вноските по "Гражданска отговорност" в Гаранционния фонд, подкрепата на земеделските стопани, застраховката за трудова злополука и за професионална дейност. 

По думите на Георгиева задължителните застраховки не са най-добрият вариант за развитие на сектора.  Обхватът на застраховка "Гражданска отговорност" е по-голям за миналата година от броя на колите и достига абсурдните 112 процента от техния брой, каза Румен Ерусалимов от Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов. Това става чрез купуването на полицата на вноски. Ако човек забрави да направи втора и следваща вноска, сключва нова полица, но старата не се маха от системата на Гаранционния фонд, обясни той.

Родните баровци по-богати от италианските и гръцките

автор:Дума

visibility 1019

/ брой: 99

КЕВР започва проверка в столичното парно

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 99

Цената на газа в Европа вече е под 27 евро

автор:Дума

visibility 806

/ брой: 99

Христо Кърпачев - 80 години безсмъртие

автор:Дума

visibility 1076

/ брой: 99

Чиновник, гражданин, чиновник, чиновник...

автор:Юлия Кулинска

visibility 852

/ брой: 98

Срам от БНТ

автор:Дума

visibility 1210

/ брой: 98

Ротацията е проста работа...

автор:Дума

visibility 1205

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ