27 Февруари 2021събота18:18 ч.

Метрото остава затворено за неопределен период

Авария затвори част от новото метро за неясен срок

Релсовият път се надигнал заради пороите и Перловската река, смятат от Столичната община

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 553

Шест месеца след откриването на новия метродиаметър в София част от него бе затворена за неопределен срок заради авария. Подробностите за инцидента, конкретните причини и има ли сериозни рискове за съоръжението не са ясни ден и половина по-късно.

Участъкът между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър" бе затворен във вторник привечер с официалното обяснение от Столичната община за "технически причини", а хората се извозваха с автобуси. По-късно бе оповестено, че проблемът е в релсовия път. Една от версиите бе, че 30-метров участък се е "надигнал". Тогава шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев успокои, че ремонтът ще отнеме само една седмица. Вчера обаче той промени мнението си, което било дадено на "прима виста", като не постави конкретни срокове за ремонта. "Ще стане ясно кога ще отворим отново, когато експертите отворят и видим каква е причината за аварията. Трудно е да се каже на този етап. Станцията няма да работи толкова време, колкото е необходимо", коментира Братоев. Той потвърди за надигане на релсовия път в район на въздуховземане, който е на около 200 м от станцията. По норматив отклонението може да бъде максимум 5 мм, а се оказало, че е повече.

Шефът на метрополитена допусна, че проблемът може да е възникнал от обилните валежи през миналата седмица, което да е довело до допълнително напояване на почвата. В близост до участъка се намира коритото на Перловската река, което още по време на строителството е създавало проблеми. Според изпълнителя на проекта "Трейс груп" реката преминава над трасето на тунела и причината за повредата на релсовия път все още се изяснява от инженери на място.

Ремонтът ще започне с демонтиране на релсите и траверсите. След това предстои да се премахне бетонът под релсовия път, почистване и обследване от експерти и възстановяване на участъка. Работата ще е за сметка на изпълнителя, тъй като обектът е в гаранция. За него фирмата получи 75 млн. лева.

Третият лъч на метрото остава в движение от станция "Театрална" до "Красно село". За останалия участък са осигурени автобуси.

ДУМА припомня, че проблемът с новия метродиаметър се появява само 10 дни след друг гаф - при първия по-сериозен дъжд пропадна тротоарът при Медицинска академия, ремонтиран заради новата метростанция там. По-рано пък протече станцията в "Хаджи Димитър". 

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ