30 Септември 2020сряда00:25 ч.

Ау, съзряха фашизма

/ брой: 199

автор:Георги Георгиев

visibility 1255

Случи се малко чудо. Заради нацистките прояви на Националния стадион слепи до вчера прогледнаха днес, че в България имало фашистки прояви. Но не просто ей така, събудени от някоя подкована обувка. А чак след гневните тиради на британската преса благородната софийска жълтопаветна и дяснолиберална публика изохка през зъби: "Расисти, сър". 

Ха, добро утро! Но не, не са просто расисти. Нацисти, дами и господа. И ги има много отдавна. И се плодят, докато вие се борите с комунизма и с призраците му, докато искате да засипват с пръст паметниците на борците срещу фашизма, докато аплодирате малоумните, но и ужасяващи декларации, в които палачи и жертви се слагат на една плоскост. С едничката цел да се приглуши душевната мъка на ония, на които бе попречено да станат слуги на свръхчовеци и унтерменши. 

Преоткриването на съвременния фашизъм у нас е най-малкото странно, защото той винаги е бил показван ясно - от комунисти и социалисти, от леви издания, от антифашисти, просто от нормални, честни пред себе си хора. Потресът, който сега изживяват някои, е странен, той се дължи само на почти вегетативния напън да се обслужи външната реакция, в случая на Англия, да се покаже съпричастност с нея. Ако не бяха "сахибите" от Англия, всичко щеше да си мърка постарому. А сега ръмжат. 

В световноизвестната си книга за процеса срещу нацисткия престъпник Адолф Айхман "Репортаж за баналността на злото. Айхман в Йерусалим", специалният пратеник в Израел на сп. "Ню Йоркър" Хана Аренд развива тезата си, че големите престъпления са плод не на зли гении, а на обикновени, дори посредствени личности, които в някакъв момент са загубили способността си да мислят. 

Ще кажете: "Нерде Айхман, нерде "група олигофрени" на стадиона, които не могат да мислят, поне според българския премиер. Но онези зад тях могат и изобщо не им пука какъв кафяв потоп може да отприщят. Не можело за 10 души да се вадят генерални изводи. Защо да не може? Ей ви ги британците. От същите тия 10 души си извадиха и натрапиха на цял свят чрез планетарните си медии генерални изводи за цялата ни нация.

Може и да ви се струва пресилено да сравняваме истинското, доказаното зло с няколко объркани младежи, чиято постъпка придоби голямо значение на фона на недостойното досегашно мълчание на апатичното ни общество. Обаче не забравяйте, че от малките глупости се раждат големите нещастия. Няма нито една причина, освен собствената ни банална глупост, поради която да си го причиним за пореден път.  

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 97

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 191

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 95

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 108

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 89

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ