04 Август 2020вторник12:12 ч.

Армията гони 167 военни от 1 юли

Не стигат парите за обезщетения на съкратените, оплака се Аню Ангелов

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 1192

Армията ще се раздели със 167 военнослужещи и цивилни от висшите командни звена от 1 юли. Близо 300 щатни бройки ще бъдат съкратени, но част от служителите ще останат на работа с друг профил. Това обяви вчера военният министър Аню Ангелов. Реалната бройка на служителите, които ще останат без работа, е 167, уточни той. Шефът на МО се оплака, че бюджетът на ведомството не стига, за да бъдат покрити обезщетенията от 20 работни заплати, които трябва да бъдат изплатени на съкратените военни. Затова той щял да настоява в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени повече средства по това перо.
Той обаче категорично отхвърли слуха, че вместо 20 на съкратените ще бъдат изплатени само 6 заплати. МО очаква също 300 млн. лева за покриването на дължимите средства по големи договори за модернизацията на армията.
Военният министър каза още, че е против предложението от 1 юли 2011 година да бъде вдигнат изискваният за пенсия и стаж на кадровите военнослужещи и заетите в МВР - от 25, както е сега, на 30 години. Освен това предложението е от общия трудов стаж най-малко 20 г. да са в системата на сигурността и отбраната, а не 16 години и осем месеца, както е сега. Министърът вече бил изпратил до социалното министерство подробно обяснение с "всички негативни последици", ако предложението се реализира.
Стана ясно също, че на 5 юли на военния министър трябва да бъдат представени структурите на видовете въоръжени сили и на пряко подчинените им съединения и части. След обсъждането и утвърждаването им в Съвета по отбрана ще се премине към графика за преструктуриране на армията. На 9 август Съветът по отбрана трябва да приеме всички изменения, които предстои да бъдат направени в армията през следващите три години.
Военният министър анонсира и свое посещение в САЩ. В рамките на визитата си той щял да се срещне с американския си колега Робърт Гейтс и ще се запознае с плановете на Вашингтон за системата за противоракетна отбрана на НАТО.

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 116

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 147

Земевладелците: Нов налог за земята може да доведе до фалити

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 358

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 351

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ