04 Юни 2023неделя19:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Доц. Христо Попов е най-доволен, че за пръв път от десетилетия се проучват обекти в Северна България

Наследство

Археолозите показват за пръв път ценности от Северна България

Изложба в НАИМ при БАН повежда изявите за 100-годишнината на института

/ брой: 98

автор:Велиана Христова

visibility 864

Националният археологически институт с музей при БАН открива днес от 18 ч. изложбата "Поток през времето", показваща резултати и находки от спасителните проучвания по разширението на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Оказва се, че експозицията е била готова още през декември, но заради мерките около КОВИД-пандемията откриването й е било отлагано няколко пъти.
Показваме много интересни обекти и резултати от вероятно най-мащабното археологическо проучване в България в последните години, като искаме да покажем не само ценности, но и труда на екипите и невероятния обем на работата, подчерта вчера директорът на НАИМ доц. Христо Попов. Газопроводът преминава през 11 области и 34 общини на страната, проучени са над 120 археологически обекта, в които под ръководството на археолозите от БАН са участвали специалисти от 70 музея и 19 български и чуждестранни университети, над 600 специалисти. Проучени са разнообразни обекти - селища, некрополи, гробни могили, крепости и пр. от различни епохи: от праисторията 6000 г. пр.Хр. до късното Средновековие. Сред находките има златни и сребърни накити, култови фигурки, съдове, сечива, оръжия и др. В организацията на изложбата участват 17 музея от страната, представени са над 60 обекта. Тя е осъществена с подкрепата на БАН, Министерството на културата, консорциум "Аркад". Издаден е великолепен каталог за обектите и находките.
Най-интересното е, че изложбата показва последователното развитие на културите, технологиите и художествените стилове през вековете по нашите земи. Според доц. Попов вирусът не е намалил обема на проучванията, а заместникът му доц. Стефан Александров смята, че именно последните две години поставят българската археология като водеща школа в Северните Балкани. Тази година предстои НАИМ да отбележи с няколко изяви 100 години от създаването си като първи научен институт в България, учреден с указ на Борис III и със закон. Д-р Камен Бояджиев, шеф на отдел "Експозиция", напомни, че през това лято ще бъде отворена и голямата изложба "Българска археология", посетителите може да видят едновременно и двете експозиции.   

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ