22 Септември 2021сряда20:57 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Археолози спасяват разкопки от презастрояване

/ брой: 267

автор:Христо Христов

visibility 1488

"Напълно е възможно точно в този район да е имало храм, посветен на някой от римските императори", съобщи главният уредник на старозагорския исторически музей Димитър Янков. Той ръководи спасителната археологическа експедиция близо до кръстовището на улиците "Хаджи Димитър Асенов" и "Августа Траяна" в Стара Загора.
Разкопките са на площ от около 1,5 дка. До момента са установени основите на няколко помещения и вътрешната крепостна стена. Тя е била висока между 9 и 12 м, ширината й е достигала до 3,5 м.
"Все още сме в първата третина от разкопките, откритите помещения подсказват, че те са били ползвани столетия, като се очертават поне три пласта. Намерихме десетки монети от различни периоди. В едно от помещенията ясно личат основи на колони, издигнати в по-ранен период", обясни Янков. Според него питосите, в които са намерени близо 150 кг овъглено жито от V-VI век, са били своеобразен резерв на града при обсада или слаба реколта.
Проучването на района ще продължи през пролетта, защото на мястото е планиран строеж на двуетажен гараж. Две преки на юг, по ул. "Хаджи Димитър Асенов", друг екип специалисти от музея скоро разкри останки от великолепна мозайка, която е застилала пода на еднокорабна базилика. По план там трябва да се издигне 4-етажна жилищна кооперация, което най-вероятно ще наложи преместването на артефактите.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 181

Протести в Боливия срещу пречките пред производителите на кока

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 182

Кратки новини

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 182

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 407

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ