20 Октомври 2019неделя21:55 ч.

Аню Ангелов не ще да затваря "Змейово"

Евродепутат грък се загрижи за въздуха в региона, пита ЕК какво ще прави

/ брой: 145

автор:Христо Христов

visibility 1226

Необосновано е искането на общинските съветници за едногодишен мораториум върху дейността на централния артилерийски технически полигон на БА край село Змеево. Това се казва в открито писмо на министъра на отбраната Аню Ангелов, оповестено от председателя на ОбС на БСП в Стара Загора доц. Бойчо Биволарски. Писмото на министъра е в отговор на наскоро подписан от 30 общински съветници, всички без представителите на ГЕРБ, призив до премиера Бойко Борисов, с копие до министър Ангелов. В рамките на десет дни той изпрати второ писмо до 32-мата общински съветници, които го поканиха да поживее в града им и сам да се убеди в необходимостта от мораториума.
"Благодаря ви за поканата. Живял съм в Стара Загора 5 години - от 1980 до 1982-а и от 1984 1987 г., когато работеше Азотноторовият завод, ТЕЦ-овете без филтри за пречистване и много по-активна дейност на полигон "Змейово", отговори Ангелов. Точно затова изпитвам още по-голяма загриженост и влагам лично отношение в отговор на безпокойството на старозагорските граждани, пише в отговора си министърът и настоява да се "изчисти" името на полигона, като се открие истинският виновник за замърсяването.
Ангелов е категоричен, че няма доказателства за вредата от полигона. На свой ред началникът на "Змейово" - полк. Сергей Марков, бе категоричен, че въпреки шумните протести на различни сдружения, едва двама от записаните да посещават обекта по всяко време и без предизвестие, общественици са си направили труда да го сторят през последните два месеца.
Екозащитници оповестиха в Стара Загора, че гръцкият евродепутат от групата на зелените Михаил Тремопоулос е задал на 12 май въпроси до ЕК, свързани с някои аномалии във въздуха над Стара Загора и дейността на полигона. От Български център за зелена икономика заявиха, че евродепутатът поискал отговор на два конкретни проблема - дали комиисята знае защо МОСВ и МО в България не осигуряват информация на населението от област Стара Загора за източника на замърсяване на атмосферния въздух и какви мерки са планирани относно задължаването на българските власти да спрат замърсяването на атмосферния въздух от воененото съоръжение. ЕК трябва да получи информация от българските власти и да отговори на въпросите на евродепутата в двумесечен срок.

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 32

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 52

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 36

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 35

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ