29 Юли 2021четвъртък22:35 ч.

Андрей Лекарски - вдъхновен от класиците

Изложба на именития художник може да се види в столичната галерия "Оборище 5"

/ брой: 117

автор:Дума

visibility 272

"Ако има нещо подкупващо в работите на Андрей Лекарски, то е, че той не гледа смъртно сериозно на тях, а ни предлага една игра на въображението с предмети, намерени по пътя. Тези предмети са изпаднали от каруцата на човека и само едно дете би ги събрало и би си играло с тях, като ги подрежда и лъска постоянно, придавайки им нов блясък и ново звучене!" С тези думи покойният литературен гений Йордан Радичков сякаш най-точно дефинира артистичния почерк и търсене на родения в София, но открил признание и посоки в Париж, художник Андрей Лекарски.
Актуалната му изложба "Коуъркинг с великите майстори", подредена в галерия "Оборище 5" до 30 юни, се движи в характерния за автора хиперреализъм, провокиран от безкрайния му респект и вдъхновение от класиците на изобразителното изкуство. Неслучайно е и заглавието на експозицията, в което са закодирани основните артистични препратки на художника към любими художници и творби, научи ДУМА от Елица Пенова. Визуалната провокация, така характерна за платната на Андрей Лекарски, се движи в много посоки, но стабилната база осигуряват "гигантите, върху чиито рамене" стъпва авторът.
Известната крилата фраза "Да стъпиш върху раменете на гиганти", в която човечеството, или по-скоро артистичната му част, се вглежда от столетия, визирайки безценната стойност на вече заявените в посока изкуство и наука постижения, е смело интерпретирана от художника, който открива кумирите си - Дюрер и Холбайн, преди десетилетия, когато е студент в Средното художествено училище "Суриков" в Москва. Първата си самостоятелна изложба представя в Мексико през 1970-а, а през 1978-а Музеят на модерното изкуство в Париж откупува картината му "Катя в страната на чудесата". Запазен знак за Андрей Лекарски е компилацията от реалности, в която често присъстват членове на семейството му, както и любимите му автомобили и мотоциклети.
Автобиографичните моменти отново са умело втъкани в интерпретацията на шедьоври на изобразителното изкуство, в които авторът създава уникален по рода си диалог, затворен или по-скоро отворен в безкрайното пространство на рамката на картината. Обединени в провокативното заглавие "Коуъркинг с класиците", 25-те художествени произведения интерпретират по оригинален начин характерната игра на Андрей Лекарски (същата, която Йордан Радичков определя като "игра на дете") със завещаното от титаните в изобразителното изкуство. Пресечените точки на реалностите, тези на създадените преди векове шедьоври, както и личните моменти и герои от живота на автора, така умело втъкани във визуалното повествование, са като галактическа карта, в която времето и пространството са безкрайни. "Аз винаги съм държал на първия контакт с картината, на директното, шоково възприятие, т.е. зрителят, който се намира пред моята работа в момента, трябва да се убеди, че тази сцена е почти истина. Това е един приказен, нереален свят, в който и той може да стане съучастник", коментира художникът в разговор с проф. Аксиния Джурова.
Критиците го наричат "Рицарят на въображението" и има защо - изяществото и респектът, с който подхожда към шедьоврите на изобразителното изкуство, вдъхновили го за артистичния диалог, добавят усещане за аристократичност. В същото време, верен на стила си като художник, Андрей Лекарски оставя дистанция, в която зрителят да намести собствените си усещания към тази провокативна комуникация. Основното състояние на истинския артист е безмерната свобода да застава на раменете на гигантите, за да вижда по-далеч, но и да надгражда постиженията и следите им. А това Андрей Лекарски владее до съвършенство, което определя и рисунъка му, както артистичната му лудост да се изправи лице в лице срещу големите майстори.  
Андрей Лекарски е роден на 2 декември 1940 г., завършва Художественото училище "Суриков" в Москва, а през 1961-ва заминава за Франция, където е приет в Парижката художествена академия. Освен с картините си, които притежават музеи, галерии и частни колекционери по целия свят, е прочут и със скулптурите си. "Версай" притежава две негови скулптури, както и културният център в град Понт-а-Мусон. В парижкото гробище "Пер Лашез", една от туристическите забележителности на френската столица, се намират две скулптури на Андрей Лекарски. В продължение на 45 години има над сто участия в изложби по целия свят и не спира да прави онова, което открива като свое призвание, когато е едва шестгодишно момче.
"Този ден, моят чичо Кирил, много колоритна личност, реши, че трябва да нарисувам портрета му. Той напъха в ръцете ми молив, гума и картон за рисуване и нареди: "Нарисувай ме в профил!" И така направих първия си портрет, който, трябва да се признае, беше много сполучлив. Тогава животът ми се обърна на 180 градуса. Набързо ме снабдиха с всякаква специализирана литература за всички класици на живописта. Аз, "малкият гений", както ме наричаха у дома, исках да имитирам големите майстори - Дюрер, Холбайн."

Апелативният съд остави "Врана" на Сакскобургготски

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 145

Преговорите за кабинет пред провал

автор:Юлия Кулинска

visibility 91

/ брой: 145

Ваксинационната кампания набира скорост

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 145

Асен Балтов съобщи за уволнения в "Пирогов"

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 145

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 892

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 11

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 74

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 101

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ