05 Февруари 2023неделя23:00 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

Ами да - това е Швейцария...

Държавата, която не е водила войни от 1815 година и до ден днешен продължава да е пример за благоденствие и просперитет

/ брой: 83

visibility 5642

Боян Ангелов


От Виена до третия по големина швейцарски град Базел със самолет се стига за малко повече от час. От 10 000 метра височина ясно се виждат очертанията на Боденското езеро, образувано от алпийската река Рейн, която е естествена граница между Швейцария и Германия. От илюминатора на самолета се мерват белите контури на рейнските водопади при град Шафхаузен, столица на едноименен кантон.
Създадената преди 711 години Конфедерация Швейцария се състои от 26 кантона. На 1 август 1291 г. представители на трите планински кантона Ури, Щвиц и Унтервалд се събират в местността Рютли и учредяват Съюз на свободните граждани, което се счита за начало на швейцарската държава. Петстотин години преди Великата френска революция са издигнати като морален императив и практическо законодателство принципите за свобода, братство и равенство. Според тях всеки жител на Швейцария е равнопоставен пред Бога и себеподобните. Тези свещени правила се спазват с особена ревност и днес. И може би затова тази държава представлява своеобразен и уникален модел на етническа, религиозна и езикова толерантност.
В Швейцария официални са четири езика - немски, френски, италиански и ретроромански. В седемнадесет кантона главен език е немският, в четири - френският, в един (Тесин) - италианският. Съществуват и три смесени кантона: Берн, в който е и градът Берн, столицата на страната; Фрайбург и Валис, където се намира най-красивият алпийски връх Матерхорн (4480 м). В подножието на върха е Цермат, един от най-скъпите световни зимни курорти, в който съществува абсолютна забрана за движение на автомобили с бензинови или дизелови двигатели и където Бил Гейтс притежава луксозна вила, но едва след писменото разрешение на местните жители.
Преди десет години и френският актьор Ален Делон получи швейцарско поданство в кантон Женева, но след дългогодишен период на обследване и изчакване.
Кантон със своя особена специфика е Граубюнден, намиращ се в югоизточната част на Швейцария. В него официални са три езика - немският, ретророманският и италианският. В Граубюнден се намира Давос, който години наред е домакин на Световния икономически форум, провеждан винаги в края на месец януари. Тази година на него не присъстваха някои от най-важните политически и бизнес лидери, ала направените изводи със сигурност ще бъдат водещи през обозримото бъдеще. Реалният страх от разпад не само на Еропейския съюз, но и на глобалното постиндустриално общество като цяло и крахът на либерализма като водещ икономически модел, бяха главните теми за дискусии и прогнози. Всъщност Давос е избран за център на тези форуми, не само защото е един от най-привлекателните планински курорти, а преди всичко защото се намира в Швейцария.
Тази сравнително малка по площ и население, (7,8 млн. жители) държава притежават най-конкурентоспособната икономика в света. И не само това - с 69 000 щатски долара брутен вътрешен продукт на глава от населението тя е четвърта на планетата, а по стойност на общия вътрешен продукт от 492 млрд. щатски долара е на 21-о място. За сравнение общият брутен вътрешен продукт на България е 50 млрд. долара.
 В глобален аспект Швейцария съвсем не е малка държава и със сигурност е една от най-известните в света. Преди всичко тази популярност се дължи на свръхточните и скъпи часовници. Центрове на часовникарската индустрия са Женева, Цюрих, Шаффхаузен, Базел, Фрайбург и още десетки градове, а марки като Omega, Zenit, Tissot, Rolex, Rado са знак за престиж и благоденствие.
Друга отличителна черта на Швейцария са нейните банки, смятани за най-сигурни и надеждни. Те съхраняват в трезорите си повече от половината световен капитал. Най-мощните финансови институции са Обединени швейцарски банки (UBS), Credit Suisse, Raifeisenbank и др., а всеки кантон отделно разполага със своя собствена банка.
Третият (или първи) отличителен белег на държавата е нейната шоколадова индустрия. Върху тоблероните на едноименната шоколадова фабрика от Берн задължително е изобразен връх Матерхорн. Цюрих е столица на шоколадовите империи "Линд" и "Крафт Якоб Сушард" с неговата популярна марка "Милка". Централата на световния лидер в хранителния бранш "Нестле" е в кацналото на брега на Женевското езеро градче Вевей. То е известно и с факта, че там е завършил земния си път великия Чарли Чаплин, а неговата дъщеря Жералдин живее в семейното имение.
Във времето, когато родни псевдополитици стресират народа с последиците от повсеместна световна криза, швейцарците купуват бензин на цени като в България (1 литър струва 2.80 швейцарски франка при курс 1 франк = 1.60 лв), а средната месечна заплата там надхвърля 6000 швейцарски франка. Ала има и други "дребни" подробности. Докато по най-варварски начин правителства и работодатели у нас унищожават градени с години конституционни права и социални придобивки на работниците и служителите (намаление на годишния отпуск, премахване на класове за прослужено време, ограничаване на майчинство и детски надбавки), работещите на трудов договор в Швейцария по закон имат правото да отсъстват от работа до три работни дни в месеца, без да се изисква за това болничен лист или друг оправдателен документ. И задължително получават допълнителна месечна работна заплата в пълен размер преди излизане в платен годишен отпуск и преди Коледа. А това е само малка част от грижите на държавата за своите поданици.
От Ню Шател до Санкт Гален и от Шафхаузен до Матерхорн се развяват червени знамена с поставен в средата бял кръст. Това са националните флагове на Конфедерация Швейцария - нация от скромни и добродетелни хора, готови да помогнат на всеки, изпаднал в беда или нужда. Държавата, която не е водила войни от 1815 година и стриктно спазва принципите за неутралитет и ненамеса във вътрешните дела на другите държави, може да бъде пример за всеки, издигнал своята вътрешна свобода в ранг на свещенодействие. 

София- Базел- София


Третият по големина град Базел


Давос - икономическата столица на света


Империята UBS държи ключовете на стотици банкови сметки и... съдби


Фирмата Sushard е позната със своята престижна... шоколадова сладост


Rolex е призната световна марка


От Шафхаузен до Матерхорн се развяват червени знамена с поставен в средата бял кръст

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 1026

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 896

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 797

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 964

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 689

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1931

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 608

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 1129

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ