28 Май 2020четвъртък11:58 ч.

Снимки Glas.bg

Акценти

Ами ако си позитивен след съвестно изкарана карантина?!

Дали не е наложителен скрининг на цялото население

/ брой: 67

автор:Валентин Георгиев

visibility 206

Прелюбопитен случай прикова вниманието ми, докато проследявах потока от новини за коронавируса. Описан е в пловдивския сайт Glas.bg, пред който потърпевшата - Мариана Димитрова (на снимката), е разказала за драмата си. 

Накратко: сънародничката ни, работила в чужбина, се завръща у нас. Чувства се напълно здрава, няма никакви оплаквания. Съвсем съвестно, в съответствие с предписаните мерки, се подлага на задължителната в случая 14-дневна карантина. След което, за да е спокойна за себе си, си прави два теста за КОВИД-19, които обаче се оказват... положителни. 

"Бях шокирана. Тестът ми е положителен. Питам се колко случая има като моя, но не са си направили тест и се разхождат спокойно. Колко човека щях да заразя, докато мисля, че съм здрава", пита българката.

Казусът впрочем поставя доста въпроси, на които поне до момента няма отговор.

Ако Мариана се чувства здрава, но е само носител на вируса, какво трябва да се прави при такава ситуация? Според последната заповед на здравния министър, ако нямаш симптоми след 14 дни, ти свалят карантината. Тогава? Какво правиш, ако и след изкараната карантина нямаш симптоми, но си носител на вируса? Мариана може да  продължи с "домашния арест", но докога? Срок за отърваване от вируса, както се вижда, няма. 

А колко хора могат да са в нейното положение? Защото, ако тя е благоволила на своя глава да си направи тест след карантината, сигурно над 90 на сто не го правят. И с право, след като се чувстват здрави. 

Нещо повече - тук говорим за завърнали се българи от чужбина. Ами колко са хората, които не са били в чужбина, но също са носители на вируса, без дори да подозират? Кой да ти каже?

Има нещо сбъркано в подхода към пандемията, защото в тези случаи мерките просто не работят. Или не са адекватни. Така си мисля. И не, тук не обвинявам щаба или властите, давам си сметка, че и те не са наясно какво да се прави, защото много от нещата изникват в движение и им се търси някакво решение. 

Мисля си също, че въобще не сме наясно с цялостната ситуация в страната. И дали не е наложителен скрининг на цялото население? Или  тестовете, които се ползват, са ненадеждни, след като изкарват резултати, които не се връзват с болестта и симптомите й? 

Дали щабът е в състояние да даде някакъв смислен отговор на тази загадка и какво да правят хората, изпаднали в ситуацията на Мариана? 

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 14

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 99

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 0

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 610

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 255

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 244

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ