22 Януари 2021петък07:58 ч.

Мавзолеят на Енвер Ходжа с формата на пирамида е изграден през 1987 г. в Тирана. В годините съоръжението е било музей, конгресен център и щаб на НАТО, а днес се руши. И е опасно най-вече за младите, които се спускат от върха дори с ролери

Пътешествиe

Албания без предразсъдъци

Затворена от Енвер Ходжа в бункери, днес страната на орлите гордо се отваря за света

/ брой: 11

автор:Ина Михайлова

visibility 2616

Ако решите да пътувате за Албания, задължително трябва да оставите предразсъдъците. Страната на орлите и на бункерите не е от "уау" държавите, които привличат като магнит туристите с блясъка и пищните витрини. Все още екзотична, Албания от няколко години се отваря към туристическите тълпи. И се опитва бързо да превърне този сектор от икономиката в първостепенен.

Осеяна с бункери, построени от Енвер Ходжа преди десетилетия, днес Албания инвестира в хотели. Фирмите за строителни материали се редят покрай все още недобре изградената инфраструктура и са почти толкова, колкото са и автомивките в родината на Скендербег. Националният герой на албанците, на когото е кръстен и известният още по времето на социализма коняк, присъства не само по сувенирите, но и във всеки град. Що се отнася до коняка, туристите го купуват за спомен, а местните обичайно не го пият. Те залагат повече на... ракията. Понякога тя е доста разочароваща за българите с нейните 20 градуса. 

Първите впечатления от Албания са за различна от очакванията държава. Разказите за "албанския реотан", колкото и да звучат като виц, имат зрънце истина. В столицата Тирана, във втория по големина град Дуръс или в Круя, родното място на Скендербег, атмосферата е приблизително еднаква. Различен е броят на хората.

Животът в Албания тече спокойно, без изнервящи ситуации. Тесните кръгови кръстовища в столицата например и неспирният автопоток не предизвикват викове или ръкомахания. Опитите на служителите на реда да сложат ред в хаоса обикновено завършват с още по-голям хаос. По традиция местните шофьори, които имат книжки едва от няколко години, не спират на пешеходна пътека и за туристите е приключение да си отвоюват пресичане на пътя. Липсата на правила за движение се компенсира в последните години, а опитите на властите да регулират обстановката се изразяват предимно в по-строги санкции. Засега. Иначе Албания, казват, е държавата с най-много мерцедеси на глава от населението. Това е предпочитаната марка тук, макар че днес се забелязват и други "любими". И "проблем" с избора на кола няма.

Проблемът в страната днес се нарича липса на правила. Според местните така е с търговията с горива - близо 80 на сто от бензиностанциите са в сивия сектор. Строителството, колкото и бурно да се развива, също не е регламентирано. Липсват стандарти, а много от сградите не са узаконени. Затова и последиците от земетресенията са значителни. Ако това не се промени, ще има и по-сериозни проблеми, коментират експерти. Все още страната прохожда и в археологическите разкопки. Дори откритото трудно се опазва и е обект на застрояване от натрупали капитали местни бизнесмени.

Бегъл поглед в района на един от най-засегнатите от земетресенията градове Дуръс показва, че в бъдеще албанските власти ще имат нелеката задача да установят кой как е построил хотела си. Адриатическата "перла" на Албания все повече заприличва на родния Слънчев бряг. Дългата 10 километра плажна ивица е застроена с хотели, а изкопите за нови се увеличават. През лятото десетки хиляди плажуващи откриват "нова" Албания - с модерни хотели, прекрасна кухня и добро обслужване. И кристално чиста вода в морето. 

В страната на орлите, населена от близо 3 милиона души, има сравнително малко равнинна територия, преобладават планинските и полупланинските райони. Местните, от които евростандартите са далеч, отглеждат "слънчеви" плодове и зеленчуци, без нитрати. В почти всеки двор има портокалови и мандаринови дръвчета, както и маслини. Месото, сиренето, млякото и хлябът тук са истински. Проблем е водата. Не че няма - напротив, още с първите километри на албанска земя може да усетите, че това е страната на автомивките. Водата обаче не е годна за пиене. Липсата на правила и безразборното дупчене за битум и нефт са причината за замърсяването й. Екологичните проблеми тепърва ще тормозят албанците, които все още изхвърлят боклуците си под път и над път. Дано туристическата индустрия, на която държавата залага, наложи и съответните мерки.

Албанците са повече от уважителни към гостите. Гостоприемни по дух, те няма да оставят никого на пътя. Готови са да подслонят дори непознат, изпаднал в беда, но най-много за седмица. Някогашната затвореност на страната все още личи в полутъмните села и градове. Уличното осветление е семпло, на места дори липсва. В къщите тук-таме светят прозорци, повечето семейства се крият зад солидни щори.

Младите албанци трудно се задържат по родните места. Обичайно са в големите градове, по курортите или в чужбина. Повечето говорят английски и италиански, много са общителни и отворени. Виждат бъдещето си в Европейския съюз, което едва ли ще стане скоро, освен по "целесъобразност". Силното италианско влияние в Албания намира израз в прекрасното кафе, което предлагат, направено обичайно с италиански машини. В по-квалитетните заведения майсторите на кафето са обучени от италиански специалисти. 

Въпреки определено преобладаващото мюсюлманско население, албанците са по-скоро кланово и национално привързани, отколкото религиозно. Очакванията в района да е пълно със забрадени жени се разбиват на пух и прах. И мъжете не са с традиционните бради. В Круя, където се намира и крепостта на Скендербег, местните се шегуват, че бръснарниците са повече от туристическите дюкянчета на сокака. И най-младият, и най-възрастният задължително сутрин минават през берберницата, за да станат достойни за света.

В Албания "не дерат кожи" от туристите. Обичайно можете да се пазарите за всяка стока и почти навсякъде да пазарувате в евро. Можете и да обръщате валута, при това търговците са честни и го правят по твърд курс. Безопасно е да обменяте евро навсякъде. Безопасно е и да се движите из големите градове. И да пътувате по пътищата, въпреки че на места липсват табелки и можете да се объркате. Обикновени джебчийски инциденти, разбира се, са възможни, но като цяло престъпността не е от "малката", а от "голямата". Но това е друга тема. Някогашната навряна в бункери Албания днес гостоприемно и гордо се отваря за света.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 144

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 154

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 152

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 109

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ