03 Декември 2022събота06:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Алъш веришът на отчуждението

/ брой: 177

автор:Наталия Гергова

visibility 953

Продаващите гласа си са вероятно най-мотивираните гласоподаватели - защото получават пари срещу своя вот. В известен смисъл това е най-честното отношение. Знаеш за какво гласуваш - за 50 лева. Такива обобщения направи вчера бившият зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов.
През миналата седмица пък бе огласено социологическо проучване, според което всеки четвърти би продал гласа си. Броят на склонните да получат пари срещу вот расте. Вдигнала се е мизата - от 30-50 лева на 100, че дори и на 300 лева. Което пък значи, че на една значителна част от електората не му пука за кого ще гласува, важното е да изкара някой лев. Това вероятно е тази част от гласоподавателите, която е била силно изкушена и подвластна на обещанията от програмата на ГЕРБ за европейско развитие на България? В нея имаше пет приоритета, сред които възстановяване и гарантиране на справедливостта в обществото; благоденствие и просперитет за гражданите и икономиката; развитие на човешкия капитал на нацията за по-високо национално самочувствие.
Сред основните обещания бяха необлагаем минимум от 1000 лева и намаляване на осигуровките с 5%. Бяха стигнали дори дотам, че разработваха програми "за стимулиране на туризъм за хората в неравностойно положение и от третата възраст". Имаше и един уникален текст за "създаване на законова възможност за доброволно включване на граждани в курсове към граждански и военни висши училища и колежи за сметка на бюджета за отбрана, в които могат да получат обща и специална военна подготовка"!
Две години по-късно вече никой не говори за подобни красоти. Нещо повече. Тези, които са на минималната заплата от 240 лева, след удръжките реално получават по-малко пари от линията на бедност, която е 211 лева. Вместо да бъдат намалени, осигуровките бяха увеличени.
Ако това е обещаното благоденствие, което трябва да повдигне националното ни самочуствие, както се казва - мерси!
Ей по тая причина на тези избори ще е голямото наддаване. Даже направо трябва да се организират търгове. Алъш веришът да тече с пълна сила.
Впрочем сред многото значения на "алъш вериш", най-разпространеното от които е "търговия", се мъдри и "общуване". А общуването е социален феномен, който се откроява със своята значимост при формирането на личността и реализирането на нейните ценностни ориентации. Общуването е и антипод на отчуждението. Я, каква странна каша забърква властта - общуване с отчужден електорат чрез алъш вериш.

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ