05 Март 2024вторник13:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Актуалната обстановка и управленските проекти

Нека докажем, че сме в крак с времето, че имаме по-добри отговори за бъдещето

/ брой: 88

visibility 1157

Георги ПИРИНСКИ

На съвещание тази събота националният актив на партията предстои да обсъди  актуалната политическа обстановка в страната и подготовката на БСП за "Избори 2011". Така формулираната тема обаче по никакъв начин не може и не бива да оставя на заден план въпроса за подготовката и представянето на управленските проекти на партията, по които се работи от началото на годината.
    Така е, защото

става дума за това какво предлагаме

Както се подчертава в последното решение на Националния съвет за участие в президентските избори от 9-и т.м., изборът на вариант на участие в тях "... следва да зависи от политиката, която БСП ще отстоява в президентските избори и от шансовете за постигане на основната политическа цел". А тази цел, както се напомня в самото начало на решението, е спечелване на изборите за президент и вицепрезидент.
    Именно в тази връзка следва да бъде приложено на практика другото принципно важно решение, прието на заседанието на НПС миналата събота, съгласно което при по-нататъшната работа по управленските проекти следва стриктно да се спазват следните изисквания:
- проектите да се разработват и утвърждават в пълно съответствие с програмната постановка на партията за смяна на неолибералния със социалния модел на развитие на България
- проектите да очертават подходите и средствата за осъществяване на практика на принципите и приоритетите, заложени в програмата на БСП "За България - свободни граждани; справедлива държава; солидарно общество" и на Тезисите

"България 2020 - европейска социална държава"

утвърдени от 47-ия конгрес на БСП.
Наред с другото, в тези проекти следва дебело да бъде подчертан един свързващ президентските с местните избори момент - този за децентрализацията. Както заявихме и в стратегията "България 2020":
- процесът на децентрализация на функциите и ресурсите от централната власт към местните органи на самоуправление е изключително важен за развитието на общини, способни да решават ежедневните проблеми на своите жители
- местните органи на самоуправление следва да бъдат подкрепени чрез нови законови и финансови инструменти, за да реализират в пълен обем функциите си на местно ниво
- задължително условие за дееспособни общини е защитата и обогатяването на общинската собственост.
Следователно не само в проекта за регионално развитие и местно самоуправление, но и във всички останали управленски проекти следва да бъдат включени раздели, очертаващи тези

нови законови и финансови инструменти

които ще въведем като реални стъпки към сериозна децентрализация.
Акцентът върху децентрализацията следва да стане основно свързващо звено между кандидатпрезидентската платформа и платформите на кандидатите ни за кметове и общински съветници. Защото в приетотото решение като изискване към кандидата за президент сме записали, че следва да е основен носител на посланието за нова политика за премахване на язвите на прехода - бедността, престъпността и корупцията, на несправедливостта.
Едно от условията такова послание да бъде достоверно, а не да се възприеме като пореден празен лозунг, е "приземяването" му, свързването му пряко с това, което следва да се променя на местно равнище, по градове и села. Ето защо разработваните проекти следва да станат основно оръжие, да съдържат нужните аргументи и факти, с които издигнатите или подкрепените от партията кандидати да печелят подкрепа сред избирателите.


Това обаче очевидно няма да е достатъчно

Ясно е, че без цялостно виждане за необходимата промяна на политиката на национално равнище няма да сме достатъчно убедителни в предизборната кампания и в деня на изборите. Затова е нужно още едно централно обединяващо начало на кампаниите на национално и на местно равнище - това именно е постановката ни за смяна на неолибералния със социалния модел.
Естествено тук не е мястото да навлезем в подробностите на този наш основен аргумент. Но нужно е да си припомним трите основни стълба, на които сме изградили стратегията си за България след десет години в съответствие с такъв модел, пряко съобразен с актуалната ситуация и с необходимостта за качествена алтернатива на сегашното управление на ГЕРБ:
- първо - изграждане на социална държава, способна да преодолява демографския срив чрез институции, ползващи се с доверието на гражданите въз основа на общество, основаващо се на солидарността - пазарна икономика - да!; пазарно общество - не!
- второ - формирането на конкурентна икономика, създаваща условия за пълна заетост чрез всеобхватно ограмотяване и квалификация на работната сила, достойно заплащане на реално заработеното и развитие на икономика, основана на знанието - евтин труд - не!, икономика на знанието - да!
- трето - строго придържане към програмен бюджет, изграждан на приоритетни финансови програми по основни публични сфери - основа за устойчив, широко балансиран държавен бюджет, включващ и прогресивно данъчно облагане - фискален фундаментализъм - не!; финансова отговорност - да!.

Тези три опори

предлагат подчертано благоприятна основа за конкретизиране на предизборните платформи в зависимост от различните избори въз основа на ясни леви принципи, както и за заявка за друга, качествено по-добра политика от сегашната. Така също и за широко коалиране както с формации вляво от БСП, така и с левоцентристки, патриотични и демократични сили.
    Нещо повече, тези отправни начала на позициите ни могат успешно да се "стиковат" с каузите и нарастващата активност на различните граждански инициативи и движения, на разнообразни неправителствени структури и организации. Ясно е, че у нас все по-определено се изявяват различни форми на гражданско участие и активност, на желанието на хората да влияят и изискват решения в публичен, а не в частен, групов или друг котериен интерес. Който не се съобразява с тази растяща нагласа и активност, сам се обрича на гибел.
    Нека докажем, че сме в крак с времето, че имаме по-добри отговори за бъдещето - и че знаем как и можем да ги осъществим. Че не само можем да анализираме и да критикуваме, но сме в състояние да бъдем и носителите на промяна - такава, каквато е жизнено нужна на България днес, за да има достойно европейско развитие от утре!

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1369

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 977

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1406

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1389

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1407

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1485

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1376

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ