09 Август 2020неделя05:46 ч.

Адвокати с писмо срещу пускане на доказателства от прокуратурата в медиите

автор:Дума

visibility 386

Остър протест на адвокати срещу вече обичайните действия на прокуратурата да пуска доказателства по знакови дела в медиите. Обединението на свободните адвокати изпрати писмо до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщи lex.bg.

"При съществуваща законова забрана за това, доказателствата, събирани от прокуратурата, стават публични още в хода на производството, следствената тайна бива разкривана", посочват юристите в писмото си.

Те напомнят, че в Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 г. за укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство се казва следното: "Държавите членки гарантират, че заподозрените и обвиняемите се считат за невинни до доказване на вината им в съответствие със закона".

"В наказателното производство, провеждано по реда на НПК, презумпцията за невиновност следва да се разпростира и върху лицата, задържани за 24 часа със заповед за арест по реда на Закона за МВР или такива, имащи качеството на "свидетел", когато от обстоятелствата по делото може да се съди, че са главни заподозрени“, посочват още от Обединението на свободните адвокати.

Те уточняват, че въпросната европейска директива е трябвало да бъде транспонирана в българското законодателство най-късно до 1 април 2018 г., но това все още не е сторено.

Според адвокатите нито една законодателна промяна, извършена с това изменение на НПК, обаче не може да бъде отнесена към директивата, транспонираща частично или изцяло описаните аспекти на презумпцията за невиновност. По думите им разпоредбите на директивата имат директен ефект.

"През последните месеци станахме свидетели на все по-налагаща се практика на Прокуратурата на Република България да "огласява" факти, доказателства, обвинителни тези и дори само подозрения, свързани с текущи досъдебни производства и по отношение на различни лица, понякога имащи качеството на обвиняеми, а понякога – само на "заподозрени" по смисъла на Директивата. Основанията за тези т.нар. "огласявания" от страна на прокуратурата бяха различни и посочвани като "предвид обществения интерес", "в отговор на изказвания на обвиняеми и техни адвокати", а дори и "с оглед подготвяно обжалване на съдебно определение, с което се отказва налагането на най-тежката мярка за неотклонение на обвиняем", пишат още от Обединението на свободните адвокати.

Прокуратурата периодично разпространява доказателства по различни досъдебни производства откакто Иван Гешев стана главен прокурор.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 637

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1139

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ