12 Август 2020сряда15:15 ч.

Адвокати искат оставката на Гешев, готвят протест

автор:Дума

visibility 561

Адвокатски колегии от различни области в страната изразиха остра позиция срещу действията и думите на главния прокурор Иван Гешев и поискаха оставката му. С декларация излезе и Висшият адвокатски съвет. В нея се призовава за прекратяване на „порочните практики“ в прокуратурата. Пет колегии – от Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян искат оставката както на главния прокурор, така и на правосъдния министър Данаил Кирилов. Поводът са събитията от последните дни и изказванията и действията на двамата, с които се уронва престижът  на юридическата професия.

Адвокатите твърдят, че са готови да присъспят към ефективни протестни действия, които да продължат, докато двамата не подадат оставки.

"Вчера г-н Гешев надмина себе си, като прескочи всички граници, извършвайки един от най-срамните и позорни актове в най-новата история на България. Г-н Гешев поруга българската Конституция и посегна по един безпрецедентен начин на институцията на Държавния глава, очевидно демонстрирайки, чия ръка е той и каква е истинската му мисия. Без да коментираме в подробности този срамен и отвратителен акт, ние, в качеството си на юристи и български граждани, призоваваме г-н Гешев незабавно да подаде оставка като главен прокурор на България, защото, считано от вчера, той няма моралното право да изпълнява тази длъжност. Няма и нужната легитимност, доколкото човек, погазил толкова грубо Конституцията и правовия ред в страната, няма как да олицетворява институцията, призвана да гарантира тяхното спазване“,  се казва в позицията на петте адвокатски колегии.

Поводът за исканата оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов е коментарът му във Фейсбук за бившия правосъден министър Христо Иванов: "Междувременно станахме свидетели и на още едно падение на наш колега, достигнал по описан в басните на Михайловски начин до поста на правосъден министър на България. В профила си във Фейсбук г-н Данаил Кирилов си позволи, използвайки доста просташки език, неприсъщ на юридическата общност в страната, да коментира събития, касаещи негов колега и предшественик на поста на министър на правосъдието – г-н Христо Иванов. Вместо да се изуми от действията на служителите на НСО, разиграли се през седмицата пред очите на цялото общество, довели и до поругаването на националния флаг от хората, призвани да пазят българските институции (нещо което не е успяла да направи никоя чужда армия, а направиха гардовете на НСО), г-н Кирилов си позволи да занимава обществото с творческите си пориви и "юридическите" си коментари по случая. В следствие на това стана очевидно за пореден път, че юридическите знания на г-н Кирилов не съответстват дори в минимална степен на изискванията на заемания от него пост", възмутени са адвокатите.

Висшият адвокатски съвет посочва, че под огромна заплаха са поставени „два от стълбовете на демокрацията – правото на защита и справедлив съдебен процед и презумция за невиновност“.

В позицията се посочва също, че  начинът, по който се извършват претърсвания и изземвания има за цел публичен ефект, а не да се докаже вината на заподозрения или обвиняемия.

Разпространяването на подбрани от прокурора доказателства по висящи досъдебни производства, нарушава грубо презумпцията за невиновност и съзнателно привлича медийното внимание към определени дела. Това създава впечатление, че решаването на правния спор зависи не от съда, а от общественото мнение, предупреждават от Висшия адвокатски съвет.

ВАдС обещава да инициира обществена дискусия по поставените проблеми в защита на върховенството на правото и Конституцията.

 

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 119

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 127

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ