25 Май 2024събота17:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ДУМА осъди РВД за отказ от информация

Задграничните командировки на ръководния състав и средствата, отделени за тях, се оказаха извънредно чувствителна информация

/ брой: 253

автор:Светла Василева

visibility 263

ДУМА осъди държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" заради отказ за предоставяне на обществена информация. Софийският административен съд с решение 6434 от 24.10.2013 г. отмени мълчалив отказ на директора на РВД да предостави на ДУМА информация, отнасяща се до дейността на компанията. На 21 февруари тази година чрез принципала на дружеството - министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, поискахме от ръководството на ДП "РВД" да предостави информация за:
1. Задграничните командировки на ръководния състав за 2012 г. - по дестинации, с основание за командироване, продължителност, конкретни суми и по позиции както следва: ген. директор, зам. ген. директори, директори на дирекции, директори на районни центрове, директори на летищни центрове.
2. Общия размер на средствата, изплатени от ДП "РВД" за задгранични командировки и за командировки в страната за 2012 г.
3. Размера на заплатите на ген. директор, зам. ген. директори, директорите на дирекции, директорите на районни центрове, директорите на летищни центрове за 2012 г.
Вместо да предостави достъп или аргументирано да откаже, ръководството на държавната фирма предпочете да игнорира заявлението ни и да мълчи. Според Закона за достъп до обществена информация и според юристите на Програма "Достъп до информация", които ни представляваха в съда, това решение е недопустимо. Само на това основание то щеше да бъде отменено, такава е установената съдебна практика.
Очевидно исканата от нас информация е чувствителна за ДП "РВД". С това си обясняваме опита на дружеството да убеди магистратите, че не е задължено лице по ЗДОИ. В решението на съда тази хипотеза е отхвърлена категорично. Държавното предприятие е юридическо лице, което осъществява държавни функции по предоставяне на аеронавигационни услуги в обслужваното гражданско въздушно пространство на България. Част от имуществото му се предоставя от министъра на транспорта, който упражнява правата на собственост на държавата и назначава  управителния му съвет и генералния директор.
Съдът признава, че отказвайки ни достъп до исканата информация, РВД осуетява усилията ни да си съставим собствено мнение относно дейността на предприятието. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 676

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 645

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 607

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 643

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ