20 Януари 2021сряда02:52 ч.

Станислав Памукчиев - млад, цветен, акварелен и твърде откровен

Творби на професора отпреди 40 години представя галерия "Арте"

/ брой: 92

автор:Дума

visibility 585

Столичната галерия "Арте" представя по повод 65-годишнината на проф. Станислав Памукчиев една изненадваща изложба, провокирана от няколко акварела на художника още от студентските му години. Ще видим професора много млад, цветен, акварелен и твърде откровен в арт салона на ул. "Бузлуджа" 31 до 19 май.
"Изложбата показва забравени в папките акварели от различни периоди, с 40 години дистанция във времето. Няколко голи тела и пейзажи (1978-1979) са от последната година на следването в академията, с усвояване на уроците, позоваване на учителите, търсене на пътя.
"Вечерен концерт", "Леглото", "Тоалет" от 1982-1983 г. показват първите опити на личностен и артистичен избор на посока с поглеждане в екзистенциалната и социална драма на малкия човек.
Серията условно-абстрактни пейзажи и голи тела от 2018 г. е завръщане към техниката и поетиката на акварела като специфично прозрачен пластичен материал, с разтваряне в изтънчено сетивни и лирични състояния.
Акварели - първи опити, съпътствали формирането на артистичната чувствителност на автора, както и днешните упражнения в толкова интимна и камерна естетика са изненадата на тази, на пръв поглед непретенциозна изложба. Селекцията показва друго лице на автора, извън мащаба на големите му проекти, прави видими неговите съкровени отклонения", признава самият Станислав Памукчиев.
Роден на 9.05.1953 г. в София, Станислав Памукчиев завършва стенопис в Националната художествена академия при проф. Димо Заимов. Реализирал е над 50 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Участва в колективни и международни експозиции, селекции на съвременно българско изкуство. Има 12 национални и международни награди, между които орден "Кирил и Методий"-I степен, Национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора", Национална награда за живопис "Захари Зограф", Голямата награда на Международното триенале за живопис в София, Първа награда на Международния младежки конкурс за живопис в София. Негови произведения са собственост на държавни и частни галерии и колекции по цял свят. Станислав Памукчиев е професор в НХА.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ