19 Септември 2021неделя11:12 ч.

На снимката: Виолета Комитова

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

Няма обаче осигурени средства за текущите ремонти, обяви министър Комитова

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 758

До този момент за АМ "Хемус" са дадени предварително 70 на сто от необходимата сума, а изпълнението на строителството е около 13%, магистралата може да се строи и без милионите взети оттам, заяви пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие арх. Виолета Комитова. Повод за думите ѝ бяха обвиненията на бившия премиер Бойко Борисов, който заяви, че финансовият министър Асен Василев е взел средствата за изграждането на автомагистралата, за да "излъже", че има приходи в бюджета. 

При магистралите финансирането е предварително, а за текущите ремонти на пътища ситуацията е точно обратното - възлагана е дейност, без да е осигурено финансирането. "Възниква сериозен въпрос - защо възлагаме толкова много дейности, без да има финансиране? Това е най-големият парадокс. Могло е със средствата от "Хемус" да се подсигурят текущите ремонти", обясни Комитова.

"Защо поръчваме ремонти, след като не са обезпечени средствата? Защо фирмите приемат да работят без тях? Проведохме срещи - обясниха ни, че не са имали избор. Разчитали на излишък в края на годината. Така е било през 2020 г. - с министерски постановления. Това разплащане е спорно, защото се отклоняваме от Закона за обществените поръчки. Не знам кой го е заобиколил, това трябва да се обяснява от предишните ръководители. За нас е заварено положение. Много хора искаха да ни противопоставят с фирмите, с кметовете", обясни министърът.

Комитова огласи в Народното събрание, че в бюджета на АПИ няма предвидени пари за обезпечаване на започнатите дейности, свързани с ремонт и пътна поддръжка. Причината - предишното правителство не ги е предвидило в гласувания бюджет. За тази година предвиденият бюджет на АПИ за ремонт и пътна поддръжка е 382 млн. лв. Още през 2019 г. договорите с фирмите изпълнители са сключени, а АПИ е поела ангажимент за плащания през тази и следващата година в размер на 2,9 млрд. лв. През 2021 г. от тази сума трябва да бъдат изплатени 1,5 млрд. лв. на фирмите и още толкова през 2022 г. В заложения бюджет за 2021 г. обаче тези пари липсват. 

"Цяла България е разкопана. Започнати са безброй много ремонти, без да са финансово обезпечени", коментира Комитова. Тя посочи, че разминаването в цифрите идва от начина на възлагане на обществените поръчки. Първоначално предвидената им стойност надскача в пъти реалната заради допълнителни възлагания по тях.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ