23 Септември 2021четвъртък11:41 ч.

60% от българите смятат, че са по-добри от другите етноси

Едва 15 на сто приемат ромите за съграждани, сочи доклад на АФИС

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 51

59,4 на сто от българите смятат, че са по-добри от другите етноси, а 31,3% не са съгласни с това твърдение. Това показва доклад на социологическата агенция АФИС "Радикализация на неприемането. Групова омраза и дясно-екстремистки нагласи в България". Той е изготвен по поръчка на Фондация "Фридрих Еберт", анализът е на проф. Антоний Тодоров, а данните са обработени от Чавдар Найденов и Стефан Георгиев. 

Изследването сочи, че 57,4% от българите се гордеят със страната си, а 39,4 на сто не смятат, че това трябва да е така. Половината от анкетираните не приемат повече мюсюлмани да се заселват в България, а 33,4% не са съвсем съгласни. 

Пред очите ни има пелена или особен вид изкривяване на зрението, което ни кара да не забелязваме едни и не ни позволява да забелязваме дълбоки и много опасни процеси в обществото и в дясно-екстремистки нагласи, които подкопават дълбоката основа на съвместното живеене, предупреди проф. Тодоров при представянето на резултатите от проучването. Нека не се учудваме, че след няколко години само може да ни сполети нещо, за което да се чудим откъде ни е паднало на главата, изтъкна той. 

Един от пет пълнолетни българи никога не общува, а близо 46,6% рядко общуват с представители на други етноси. Значителна част от запитаните очертава съществена социална дистанция между себе си и турци, роми, бежанци и хомосексуалисти. 22% са склонни и съгласни да приемат човек от турски произход за гражданин, 15 на сто приемат ромите за съграждани, но едва 5% са склонни да се сродят с тях. Според политолозите отношението към ромите е дълбинен синдром към потенциален расизъм. Най-често ромите се свързват с престъпността, просията, безработицата, физическото насилие и заразните болести. 52% от хората са съгласни, че те са склонни към криминални деяния. 

Голяма част от българите са склонни да се доверяват на идеята, че има план за отнемане на децата и превъзпитаването им в транссексуалност. Притесненията се засилват в условията на пандемията и ще увеличат случаите на  конспиративното мислене. Анализът на поведението на хората сочи, че необяснимото си остава с голяма убеждаваща сила и предизвиква дезориентацията и масовата неконцентрация в обществото. Над 90% от хората са склонни да се доверят на такъв род обяснения с невидими причини.

Авторите на доклада препоръчват в политиката за интеграция на различните да има равнопоставеност в приемането на различните, възпитаване в граждански патриотизъм, политики в областта на информацията, чуждите новини в националните и български телевизии, противодействие на крайнодесните екстремистки нагласи, които подкопават демокрацията.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ