04 Април 2020събота15:33 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

48% от решенията на Евросъда в Страсбург срещу България не са изпълнени

Властта не е предприела мерки срещу полицейското насилие, неправомерната употреба на сила и неефективността на разследващите органи

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 359

48% от ключовите решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), постановени по дела срещу България от 2009 г. досега, все още не са изпълнени. Това са 79 дела, които идентифицират сериозни системни и структурни проблеми в българското законодателство и практика, но срещу които все още не са предприети мерки, съобщава "Дефакто.бг". Към момента всички те са под засилено наблюдение от Комитета на министрите на Съвета на Европа заради сериозността на правонарушенията. Това показват данните в нова международна платформа, която обобщава статистиката за неизпълнените решения на ЕСПЧ във всички 47 държави, подписали Европейската конвенция за правата на човека. Платформата на European Implementation Network (EIN) заработи вчера и показва информация, събирана за всяка отделна държава от данни на ЕСПЧ, Съвета на Европа и чрез партниращи правозащитни организации.

Към януари 2020 г. общият брой на неизпълнените решения по ключови дела, водени в Съда в Страсбург през последните 10 години, е над 1200, или 43% от всички решения. Броят на неизпълнените ключови съдебни решения в България е един от най-високите на картата. Много близо след нас, но с по-добри резултати, е Румъния със 71 чакащи изпълнение ключови решения, или 44% от всички за държавата. Азербайджан е абсолютният антилидер с 34 неизпълнени ключови решения на ЕСПЧ, или 95% от общия брой загубени ключови дела срещу държавата. Броят на неизпълнените решения на Съда в Страсбург в Германия, Испания и Франция е между 14 и 18, във Великобритания са едва 7, а в Норвегия, Исландия и Ирландия - само по 2. Дания няма неизпълнени решения.

Повечето от делата, по които България не е взела мерки, са свързани с полицейско насилие, неправомерна употреба на сила и неефективност на разследващите органи. От 2002 г. досега Съдът в Страсбург е издал над 30 решения срещу издевателства на полицаи или пропуски в разследването на такива случаи. Голяма част от тези дела са за смърт, изтезания или други видове посегателства, прекомерна употреба на сила, липса на медицинска грижа при задържане и престой в ареста, както и неадекватно разследване, довело до задържането на жалбоподателите. Засилено наблюдение има и заради нехуманните условия в затворите.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 457

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 888

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 668

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 408

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 294

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ