04 Юли 2020събота20:42 ч.

450 млн. лв. от тол такси не стигат за ремонт на пътищата

Тази сума обаче може и да не бъде събрана

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 958

Правителството се надява да събира около около 450 млн. лева на година от тол таксите. "Дори и да успеят да се съберат тези 450 млн. лева, те не стигат за ремонт на цялата пътна мрежа. При всички положения ще има недостиг на финансови средства за ремонт на пътищата." Това заяви пред "Блумбърг тв България" Веселин Грозданов, член на управителния съвет на клъстер "Зелен транспорт". Той поясни, че информацията, която ще се събира от тол системата, автоматично ще отива в НАП. Както вече стана известно след среща на премиера с транспортния бранш през миналата седмица, беше договорено цените на невлезлите още в сила тол такси да бъдат намалени, а обхватът на платените пътища редуциран. 

По думите му така много голяма част от автомобилния бранш ще излезе от сивия сектор, защото ще може да се проследява каква е интензивността на използването на превозното средство и откъде и докъде пътува.

Два са основните параметъра, по които е постигнато споразумение между превозвачите и правителството по отношение на тол системата. Таксата на тол системата е понижена с 40% и обхватът е намален. Това няма да бъде постоянно, а ще бъде за пробния период от три месеца. Това обяви Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи. "Много е важно през тези три месеца да се направи анализ и да има мониторинг. Важно е да може да се проследи видът на таксите, които се събират и каква тежест поемат българските превозвачи. Също така трябва да се направи анализ на пътната мрежа и необходимите средства за поддържане", посочи той. 

Пътният сектор е заложник на тол системата в бюджетно отношение, заяви пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според икономиста правителството не се е договорило с превозвачите за отлагането на въвеждането на тол системата до март, а са заявили, че приемат това, което им се подава от бранша. Той прогнозира, че очакванията на превозвачите, представени на управляващите, няма да се случат. Системата ще заработи от март, а е много вероятно лятото вече да има нови преговори за повишаване на тарифите, заяви той. Ганев обобщи, че наполовина се намаляват пътищата, включени в тол системата, а таксите са намалени над тройно, което означава, че приходите ще бъдат доста ограничени.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 608

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 671

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1255

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ