20 Февруари 2020четвъртък00:56 ч.

"Сватба", Беата Доманска, 9 г., Полша

40 години "Знаме на мира" в рисунки и фотографии

/ брой: 212

автор:Дума

visibility 507

През август се навършиха 40 години от провеждането на първата международна детска асамблея "Знаме на мира". Международното движение "Знаме на мира" води началото си от 1979 г., когато в София се състоя и среща на деца от цял свят. Асамблеята е призната за една от най-крупните инициативи, свързани с обявената от ООН международна година на детето. Патрон на асамблеята е Амаду Мхтар-М Боу - генерален директор на ЮНЕСКО.

Организацията и ръководството са осъществени от международен инициативен и организационен комитет, в който се включват видни обществени и културни дейци от цял свят и е оглавен от Людмила Живкова. Първата международна детска асамблея събира на среща в България 2500 деца от 77 страни. В Народното събрание се провежда и Първият световен детски парламент, на който е прието Писмо-обръщение на децата участници до децата от целия свят. На ХХХIV сесия на Общото събрание на ООН Писмото-обръщение е разпространено като официален документ. 

По време на асамблеята е открит монументът "Знаме на мира", на който са поставени камбани, подарени от децата от държавите участнички. До 1989 г. в София се провеждат четири международни детски асамблеи "Знаме на мира" и четири срещи на деца. В тях общо се изявяват 3900 деца от 138 държави и 1400 деца от България. Изложбата от фонда на "Знаме на мира" се открива на 12 ноември и продължава до 25 ноември в столичната галерия "Сезони", ул. "Кракра" 2А, Дом на културата "Средец".

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ