06 Юли 2020понеделник08:35 ч.

4 милиарда лева годишно доплащат пациентите в болниците

автор:Дума

visibility 1225

Близо 4 милиарда лева годишно са доплащанията на пациентите в болниците. Те обаче не винаги са основателни. Това коментира пред БиТиВи управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.
По думите му в държавните и общинските болници се плаща под масата, а в частните - организирано, като се "измислят" различни допълнителни услуги, които да ги оправдаят.
Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване. В момента съществува наредба, която цели да покаже какво може да бъде допълнително заплащано и какво не, каза Дечев.
Според д-р Дечев проблемът с наредбата за доплащане е, че тя дава възможност за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща. В един закон не всичко може да бъде записано в детайли. В новата наредба ще бъде записано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се изясни, че популистките изказвания на някои политици се сблъскват с реалността, където не всичко е безплатно, заяви още Дечо Дечев.
В частни болници за всеки леглоден се заплаща такса - започва от 70 лв. и завършва на 120 лв. в зависимост от стаята. Тоест, ако престоят е 5 дни - 5 по 100. Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби и - 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува, разясни шефът на НЗОК. Такива доплащания се правят и в държавните болници, но не винаги стават пред касата на болницата. Причините за доплащанията в държавните болници са лошият мениджмънт и "затварянето на очите" при тези практики, смята д-р Дечев.
Според него правилният подход е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване.
Дечо Дечев критикева новия здравноосигурителен модел, предложен от министър Кирил Ананиев. По думите му със създаването на частни фондове има опасност да стане така, че бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частните фондове. Според него предлаганият нов модел не решава основния проблем – в здравната система не влизат допълнително пари, а всичко се разполага в рамките на онези 8% вноска за здраве от заплатата.

Борисов заряза мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 126

Полицаи протестираха на празника си

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 126

Борисов пак изпусна нервите си срещу Радев

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 126

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 126

Старите жилища поскъпват по-бързо от новите

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 126

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 188

Байдън: 200-годишният расизъм в САЩ не е надживян

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 126

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 285

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 248

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 244

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 198

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ