30 Юли 2021петък01:36 ч.

36 картини с дъха на лятото

Васка Монева и Джина Пенчева представиха свои творби в залата на СБХ в Русе

/ брой: 147

автор:Огнян Стамболиев

visibility 2553

След дългата зима и студената пролет изложбената зала на Русенското дружество на СБХ на ул. "Борисова" 6 посрещна дългоочакваното лято с изложбата на две от най-активните и изявени художнички от групата - Васка Монева и Виргиния Пенчева-Джина. Общо 36 нови живописни платна, предимно пейзажи, съхранили образа на лятото. Пейзажът като конкретен обект и като преживяване и състояние на духа.
Васка Монева е сред изтъкнатите представители на "поколението 70" от русенската живописна школа. Наскоро по предложение на СБХ беше отличена от МК с плакета "Златен век". Още с дебюта си през 1975 г. тя се открои със своите композиции, натюрморти и пейзажи. Бяха добре композирани, решени лаконично, с подчертана склонност към изчистване на формата и с определено метафизично звучене. А колоритът им - добре премислен и пестелив - както и цялостната композиция на картините й, въздействаха категорично върху зрителите. По това време русенската живописна школа бе набрала скорост и се утвърди сред първите в страната. Вече четири десетилетия Васка работи упорито и плодотворно, като не измени на своята естетика и не се изкуши от комерсиалното, което съблазнява днес много художници. В тази експозиция тя представя предимно своите любими морски, дунавски и русенски сюжети - този път в среден формат, решени поетично, носталгично, в които се усещат отгласи и от пейзажите на нейния прочут съпруг - великолепния майстор в този жанр Марко Монев. 
Носталгия по лятото откриваме и в абстрактните пейзажи на Джина Пенчева. Тя е възпитаничка на Търновската живописна школа, живее в родния си град Русе и преподава успешно в Училището по изкуствата. Активна, много енергична дама. Непрекъснато участва в разни проекти -  пленери, национални и международни изложби, пърформанси, уъркшопове, кураторски проекти. Беше  и всеотдаен секретар на русенската група на СБХ. Тези събития, без съмнение, Джина превърна в своя лична естетическа програма. Провежда я упорито и целенасочено. Резултатът е винаги успешен. Картините са израз на емоционалните й състояния, претворени с пределна, завладяваща експресивност. Без съмнение нейното царство е цветът. Служи си майсторски с него. Тъкмо той изгражда и организира платната й.
И ако Васка Монева е по-лирична и съзерцателна и търси единение с природата, то Джина Пенчева е по-драматична и неспокойна - вълнува я силно многообразието, което постига изключително чрез колорита.
Бих казал, че макар и различни като естетика и изразни средства, работите на двете, безспорно много талантливи авторки, звучат хармонично в тази празнична експозиция.

 
 

БСП и ИТН постигнаха съгласие за съдебната реформа

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 145

Апелативният съд остави "Врана" на Сакскобургготски

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 145

Преговорите за кабинет пред провал

автор:Юлия Кулинска

visibility 238

/ брой: 145

Ваксинационната кампания набира скорост

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 145

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 901

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 138

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 106

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 145

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ