15 Юли 2020сряда11:13 ч.

Валентин НИКОЛОВ

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

Всички предприятия излизат на свободния пазар за електроенергия

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 1065

Над триста хиляди фирми са застрашени от октомври да купуват по-скъп ток, ако бъдат приети поправки в закона за енергетиката, предложени от управлаващото мнозинство. Тогава всички дружества ще бъдат задължени да напуснат сегашния защитен пазар, на който КЕВР определя цените и да сключат контракти чрез свободно договаряне.

Фирмите  трябва да си намерят доставчици на ток, различни от сегашните крайни снабдители ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", които в 15-дневен срок от влизането в сила на поправките ще трябва да изпратят писма до клиентите, че трябва да си търсят други доставчици. Ако не успеят, абонатите  няма да останат без ток, но ще бъдат принудени да го купуват по-скъпо от т. нар. доставчици от последна инстанция.

Това предвиждат поправки в Закона за енергетиката, внесени в парламента от председателя на комисията по енергетика Валентин Николов и депутати от ГЕРБ, и "Обединените патриоти". Това означава, че оттогава фризьорски салони, шивашки ателиета, обущарници и дори адвокатски кантори, чиито партиди за електроснабдяване са фирмени, ще трябва да си намерят доставчици на ток, различни от сегашните крайни снабдители ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Тези дружества също имат търговци, които могат да осигурят електроенергия, но на пазара има още редица други частни доставчици, работещи в момента с големите предприятия и средните фирми.

Внесените поправки са коренно различни от обявените преди пандемията намерения на управляващите. Предлаганата сега от Валентин Николов промяна на пазара ще бъде далеч по-ударна и ще обхване много повече клиенти. Обсъжданите през февруари промени предвиждаха от 1 юли 2020 г. около 58 хил. стопански и битови потребители да бъдат принудени да излязат на свободния пазар на електроенергия, без право да се върнат на защитените цени. Тогавашната идея беше от регулирания пазар да се изведат всички стопански потребители, чиито обекти са присъединени на 30 и повече киловата, и битовите абонати с присъединена мощност 50 и повече киловата. Изчислено бе, че това ще прелее 12 процента от регулирания към свободния пазар с борсовите цени. Сега обаче е сменен подходът и реално либерализацията ще засегне много повече малки фирми и предприятия, които може да се наложи да купуват по-скъп ток. В 15-дневен срок от влизането в сила на поправките ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" ще трябва да изпратят уведомления до засегнатите клиенти, че трябва да си търсят други доставчици. Ако не намерят такива, те няма да останат без ток, но ще бъдат принудени да купуват много по-скъпа електроенергия от т.нар. доставчици от последна инстанция.

Реално такива доставчици са същите тези три дружества, което означава, че те ще продължат да осигуряват електрозахранването, но на определени им цени от КЕВР, които са доста по-високи и от регулираните. Либерализацията на пазара на ток е в интерес на потребителите, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Преди нея в студиото на БНТ бе депутатът от БСП Таско Ерменков. Според него малкият бизнес ще бъде поставен пред опасността да купува по-скъпа електроенергия.

Два влака са удариха в Шехия, десетки са ранени

автор:Дума

visibility 111

Помощта на САЩ за Украйна била разграбена

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 133

В Либия разрешиха намеса на Египет

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 133

Берлин държи на "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ