25 Април 2024четвъртък17:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2011 г. - Бюджетът на невежеството

/ брой: 235

автор:Дума

visibility 1348

ПРОТЕСТ

Нека на 13 октомври 2010 г., сряда, от 11 ч. се съберем пред паметника на Св. Кл. Охридски до парламента.
НАУКАТА - ПРЕДАДЕНА, ПРОВАЛЕНА, РАЗОРЕНА.
Вместо обещаните предизборно приоритети 1% от БВП бюджет 2011 г. предвижда 0,2% от БВП.
Безумните законодателни инициативи на МОМН доведоха до пълен хаос академичното израстване, бетонираха "феодалното" статукво и ощетиха учените.
Държавата с най-малък процент от бюджета си за наука в Европа падна на нивото на неразвитите страни!
Държавата с най-малко учени на 1000 души население в Европа СЪКРАЩАВА учени!
И от държава на ДУХА се превръща в държава на НЕВЕЖЕСТВОТО.
Униформа и стил на протеста (по желание): черни дрехи и черна шапка с бяло шалче. Носете дълги и дебели въжета или въжета за пране! Възраст на участниците: ВСИЧКИ!
Организатори: Сдружение "Когито", САС, Гражданско движение за защита науката и образованието и др.
Когато взимат пари от всички, говорим за криза, когато намаляват процент от бюджета, говорим за отношение!
1. Протестираме, защото поетият ангажимент "образованието и науката в България да се превърнат в национален приоритет" не беше изпълнен.
2. Протестираме, защото средствата за образование и наука падат на 3,3% от брутния вътрешен продукт (БВП). За сравнение 3,5% процента е границата, под която се намират само най-изостаналите страни от Азия, Африка и Латинска Америка. През 2009 г. процентът за наука и образование от БВП беше 4,2%. Ако той се беше запазил същият и тази година, това щеше да доведе по-малко пари в сектора, но поне щеше да бъде разбираемо на фона на кризата. Когато обаче освен свитият бюджет се променя и процентът, това говори за неразбиране и целенасочена убиваща науката ни държавна политика. Ние не сме съгласни!
3. Протестираме срещу съкращаването на учени заради липсата на средства. Защото свиването на субсидията е толкова голямо, че даже при масови съкращения няма да има достатъчно средства за поддържане дори само на инфраструктурата и нормално месечно възнаграждение на останалите. А България е на последните места в Европа по брой учени на 1000 души население!
4. Протестираме срещу безумните законодателни инициативи на правителството, които доведоха до пълен хаос и блокираха възможностите за академично израстване! Защото въпреки предупрежденията ни за недостатъците му законът "Игнатов" за академично израстване бе гласуван. За него Конституционният съд преди дни постанови, че е противоконституционен в голяма част от текстовете си. Старият закон официално е отменен. В такъв момент едва ли могат да се провеждат легални процедури или да се издават законни дипломи.
5. Протестираме срещу безпросветността, още веднъж обявена за национален приоритет в настоящото предложение за бюджет на Република България!

Сдружение "Когито"

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 378

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 310

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ