18 Май 2024събота16:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

200 000 ще останат без работа, прогнозират ресторантьори

автор:Дума

visibility 974

Близ 150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март като резултат от наложените  мерки срещу коронавируса. Това прогнозират от Сдружението на заведенията. Припомняме, че от началото на извънредното положение всички заведения за хранене, кафета и сладкарници са затворени, вчера обявиха спиране на дейността на ски курортите ни и хотелите там заради няколко случая на зазарата, тръгнала от чуждестранни туристи в Банско.

Загубите, които калкулира всяка фирма от началото на кризата, според проучване на Българската стопанска камара  са около 2000 лв. средно на ден.

За да оцелеят и запазят своите служители някои заведения и ресторанти се опитват да преориентират дейността си и да започнат да приготвят храна за доставки, но дори и това не е решение, казва Емил Коларов от Сдружението на заведенията пред БНР.

Не може три години наред да си работил по една схема и в един момент за 2 дена, за 1 седмица, та дори за 1 месец да реорганизираш дейността си, да започнеш да продаваш храна за вкъщи и хората да те научат и да купуват от теб. Има, разбира се, такива обекти, за които такава възможност няма, като увеселителните заведения, нощни заведения, барове, барчета, кафенца и т.н. Те затварят на 100%. Така служителите или работниците се оказват отпуск или дори вече са освободени, каза той.

Намерението на държавата да изплаща 60% от трудовите възнаграждения на тези хора също не работи, твърди Емил Коларов.

Ако си представим, че един служител бъде съкратен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, обезщетението, което ще получи е точно 60%. Т.е. той ще получи същото обезщетение, което ще получи и в момента. Разликата е, че оставайки назначени при нас, ние най-вероятно ще трябва да поемем и техните осигуровки, обясни още той.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1085

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1025

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1151

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1191

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1032

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1246

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1183

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1028

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ