200 000 ще останат без работа, прогнозират ресторантьори
Близ 150-200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март като резултат от наложените мерки срещу коронавируса. Това прогнозират от Сдружението на заведенията. Припомняме, че от началото на извънредното положение всички заведения за хранене, кафета и сладкарници са затворени, вчера обявиха спиране на дейността на ски курортите ни и хотелите там заради няколко случая на зазарата, тръгнала от чуждестранни туристи в Банско.
Загубите, които калкулира всяка фирма от началото на кризата, според проучване на Българската стопанска камара са около 2000 лв. средно на ден.
За да оцелеят и запазят своите служители някои заведения и ресторанти се опитват да преориентират дейността си и да започнат да приготвят храна за доставки, но дори и това не е решение, казва Емил Коларов от Сдружението на заведенията пред БНР.
Не може три години наред да си работил по една схема и в един момент за 2 дена, за 1 седмица, та дори за 1 месец да реорганизираш дейността си, да започнеш да продаваш храна за вкъщи и хората да те научат и да купуват от теб. Има, разбира се, такива обекти, за които такава възможност няма, като увеселителните заведения, нощни заведения, барове, барчета, кафенца и т.н. Те затварят на 100%. Така служителите или работниците се оказват отпуск или дори вече са освободени, каза той.
Намерението на държавата да изплаща 60% от трудовите възнаграждения на тези хора също не работи, твърди Емил Коларов.
Ако си представим, че един служител бъде съкратен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, обезщетението, което ще получи е точно 60%. Т.е. той ще получи същото обезщетение, което ще получи и в момента. Разликата е, че оставайки назначени при нас, ние най-вероятно ще трябва да поемем и техните осигуровки, обясни още той.