30 Октомври 2020петък04:27 ч.

200 000 души умират всяка година от инфаркт в Турция

автор:Дума

visibility 329

Сърдечно-съдовите заболявания отнемат всяка година 17 милиона живота по света. В Турция инфарктите убиват около 200 000 души годишно, твърдят експерти, цитирани от „Сабах”.

Прогнозите показват, че до 2030 г. над 22 милиона души ще умрат от сърдечно-съдови заболявания В Турция тези заболявания са сред основните причинители на смърт сред населението. Според публикуваните от Турския статистически институт (TуркСтат) данни за 2019 г., 36,8% от смъртните случаи са причинени от сърдечно-съдови заболявания. Увеличението на честотата на тези заболявания е свързано с бързо застаряващото население на страната и се очаква в близко бъдеще скоростта да продължи да нараства заради увеличаване продължителността на живота и случаите на диабет.

Инфарктите и инсултите могат да бъдат предотвратени с около 80% с помощта на здравословна диета, редовна физическа активност и отказ от тютюнопушене, твърди д-р Федакар Гюнсили. Достатъчна е само малка промяна в начина на живот, казва лекарят.

Здравословното хранене, контрола върху теглото и върху кръвното налягане, ако човек има високо кръвно, са от ключово значение за предотвратяване развитието на тези заболявания.

Сърдечно-съдовите заболявания представляват сериозен риск по време на пандемията на коронавируса. Проучванията показват, че смъртността от коронавирус сред хора без придружаващи заболявания е 0,9 %. При тези със съпътстващи заболявания смъртността се е увеличила с 10%.

Човек трябва да бъде изключително внимателен по отношение на COVID-19, ако има такива заболявания, предупреждава д-р Гюнсили. Вирусът се насочва към белите дробове и атакува сърдечната тъкан, причинявайки миокардит. За да компенсират липсата на кислород в кръвта, белите дробове увеличават скоростта на циркулация и в крайна сметка болното сърце бива увредено повече.

Тютюнопушенето, затлъстяването и заседналият начин на живот влияят негативно на сърцето, подчертава лекарят. В Турция 1 на всеки 3 възрастни страда от затлъстяване. Проучванията показват, че повече от 20 милиона души са пушачи и 44% от обществото не се занимава с редовни физически дейности. „Със сигурност може да се каже, че около 35% от обществото са потенциални пациенти със сърдечни заболявания“, твърди лекарят.

Турция е на първо място в Европа по затлъстяване и жените са изложени на по-висок риск, твърди проф. Бюлент Мутлу - член на турското кардиологично дружество. Според него, благодарение на иновативните методи, появили се през последното десетилетие, сега е много по-лесно да се борим със сърдечно-съдовите заболявания. 

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ