21 Октомври 2021четвъртък19:09 ч.

След мораториума

20% от хората няма да могат да връщат кредитите си

Най-добрият ход са инвестициите в активи, съветват експерти

/ брой: 104

автор:Дума

visibility 320

Около 20% от хората няма да могат да обслужват кредитите си, след като изтече мораториумът върху тях. Това обяви по време на форума "Шумът на парите" Райна Миткова - председател на Асоциацията на колекторските къщи. Заради кризата с коронавируса много хора са задържали разходи, които не са от първа необходимост. В същото време им се е наложило да преустроят домовете си, за да се пригодят към новата ситуация с работа вкъщи. С облекчаването на мерките и напредването на ваксинацията срещу коронавируса много хора ще поискат да се върнат към високите харчове за забавления, но е добре да бъдем внимателни с личните си финанси, добави Миткова.
Според нея кредиторите трябва да прояват по-голяма гъвкавост към хората, които имат трайни трудности за обслужването на кредитите си. Голяма част от тях са опитали да спестят разходи в най-тежките месеци на пандемията, бе подчертано на форума."Бяха задържани разходи както за здраве, най-вече във формата на превенция, така и за обучение. Това пък са и перата, които голяма част от анкетираните казват, че ще наваксат вече - живот и здраве, когато ситуацията се подобри. В същото време спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви", коментира експертът по капиталови пазари Антон Панайотов. "Мисля, че преди месец една от големите банки в България обяви минус 1,5% лихва за средства над 200 000. Най-добрият ход е да се обърнем към инвестиции в активи, но много внимателно и след съвет със специалист. Ако поемем по-голям риск, ще направим по-голяма възвращаемост животът", коментира той.
Общият размер на необслужваните кредити към края на миналата година бе около 6 млрд. лв., показват данните на БНБ към края на септември. Това са 7.8% от всички кредити и аванси в банковата система. В сравнение с преди пандемията, сумата на лошите заеми не е нараснала - напротив дори се забелязва леко намаление. Например в края на 2019 г. необслужваните заеми са в размер на 6.120 млрд. лв. или 6.5% от всички кредити. Основната причина за това бе кредитният мораториум, който бе една от първите антикризисни мерки. От април до края на септември миналата година над 13 100 фирми и над 93 300 граждани получиха до 6 месеца отсрочка на вноските по заемите на обща стойност 9 млрд. лв. без това да се брои за просрочие.
За първите, възползвали се от тази възможност, кредитната ваканция вече е свършила и се очакват хиляди фирми и граждани да започнат редовно да погасяват задълженията. Още през миналото лято председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов прогнозира, че 10-15% от отсрочените кредити ще се превърнат в необслужвани заради икономическата криза.

„Галъп“: Румен Радев има шанс да спечели на първия тур

автор:Дума

visibility 256

ЦИК успокои: Без зелен сертификат за гласуване

автор:Дума

visibility 222

„Демократична България“ иска КСНС заради COVID кризата

автор:Дума

visibility 174

ЕК призова държавите да махнат данъците върху енергията

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 202

Чуждите инвестиции се сринаха с 60%

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 202

Няма да получим аванс по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 202

"Булгартрансгаз" иска евросубсидия да разшири хранилището си

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 202

Франция удължава зелените пропуски до август 2022-а

автор:Дума

visibility 231

България е четвърта по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 202

ЕК: София и Скопие спешно да разрешат спора си

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 202

Вишеград е срещу ценовата политика на Брюксел

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 202

Харакири

автор:Велиана Христова

visibility 431

/ брой: 202

Все сме трън на всички заради Македония

автор:Христо Георгиев

visibility 554

/ брой: 202

Да дразниш Дракона

visibility 409

/ брой: 202

Спекулативно време

автор:Лозан Такев

visibility 207

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ