01 Март 2021понеделник17:54 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

сн. Емилия Костадинова

20% от фирмите намалили заплатите

Над 30 на сто от служителите казват, че поради намалял обем на работа има съкращения

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 442

Малко над 19% от служителите в България, анкетирани в проучване, споделят, че работодателите им са намалили нивата на заплащане. Това се отнася за най-засегнатите от коронакризата сектори като "Туризъм и ресторантьорство", "Търговия" и "Производство". При близо 62% не е имало понижение.

Що се отнася до допълнителните придобивки, половината анкетирани споделят, че при тях не е имало промяна. Приблизително една трета са случаите, в които компаниите са отменили някои от съществуващите допълнителни придобивки. Това отчита последното проучване на "МенпауърГруп България", което анализира предприетите мерки от работодателите в страната, свързани с КОВИД кризата. 

"За длъжностите и индустриите, в които продължава да има глад за квалифицирани кадри, например в сектора на информационните технологии, заплатите не спряха да растат и по време на пандемията", коментира Герасим Найденов от "МенпауърГруп България".

Макар и голям брой работодатели да са намалили фирмените разходи по време на кризата чрез понижение на възнагражденията, отмяна на допълнителни придобивки или принудителен неплатен отпуск, този подход не е бил най-популярният. Близо 51% от анкетираните служители споделят, че в компанията, в която работят, не се е стигнало до отмяна на съществуващи придобивки, над 61% от работодателите са запазили нивата на заплащане и само 17% от компаниите са пуснали персонала в неплатен отпуск.

Около две-трети от компаниите в България не са намалили разходите си за човешки ресурси чрез понижение на възнаграждения, отмяна на допълнителни придобивки или неплатен отпуск на служителите си. Повече са работодателите, които имат нужда от наемане на допълнителна работна сила, отколкото тези, които са освободили свои работници или служители, показва проучването.       

39% от анкетираните служители очакват работодателите им да наемат допълнителен човешки ресурс поради увеличения обем на работа по време на пандемията, като тази нужда е най-осезаема в секторите "Информационни технологии", "Здравеопазване и фармация" и "Транспорт и логистика". От друга страна, 33% казват, че поради намалял обем на работа се е стигнало до съкращаване на служители.

Проучването е проведено от края на декември 2020 г. до края на януари 2021 г. под формата на анкета от 16 въпроса с представителна извадка от 217 служители на различни йерархични нива в компании от 13 индустрии в цялата страна.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 954

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ