01 Юни 2020понеделник17:10 ч.

Снимки Емилия Костадинова

2 хиляди скандираха "Болните работници не са престъпници!"

автор:Аида Ованес

visibility 971

Със скандирания "Болните работници не са престъпници" около 2 хил. представители на КТ "Подкрепа" излязоха днес на протестен митинг-шествие срещу искането на работодателите да не плащат първите дни на болничните. Основното искане на протестиращите бе бизнесът да плаща първите 5 дни от болничните. Шествието тръгна от пл. "Княз Александър Батенберг", насочи се към парламента, където представители на протестиращите внесоха протестна декларация с исканията си, след което се отправиха към сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България, която най-настойчиво настоява през годините бизнесът да бъде разтоварен и част от дните да не се плащат.

Протестиращите внесоха в парламента протестна декларация. КТ "Подкрепа" не приема опитите отговорността и задълженията на работодателите да се прехвърлят на гърба на трудещите се или на НОИ, пише в документа. В нея пише, че фонд "Общо заболяване и майчинство" изплаща както болничните, така и майчинството, което за трета година е замразено на 380 лв. с аргумента, че няма достатъчно средства.
От синдиката настояват работодателите освен да плащат поне първите 5 дни от болничните, да плащат 100% от трудовото възнаграждение през този период вместо сегашните 70%, като от тях се удържат осигуровки и данъци. От "Подкрепа" искат да отпадане на данъка върху минималната заплата. Настояват за спешна актуализация на добавката за нощен труд, която в момента е 25 ст, както и за ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.


"Не приемаме твърдението на работодателите, че всички, които ползват болнични, са мошеници, измамници или натоварват колегите си, което категорично не е вярно", категорична е председателката на стачния комитет Любка Георгиева. По думите й освен работника има много други фактори, които допринасят за увеличаване на броя на болничните, но в тях "не са почивките в Гърция, тъй като работниците не са толкова забогатели, че единствено поради тази причина да си взимат болнични".
В митинга-шествие не се включиха от КНСБ, тъй като според тях оттеглянето на предложението да не се плаща първият ден от болничните, обезсмисля протеста.

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 284

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 387

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 546

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 412

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ