15 Юли 2020сряда12:21 ч.

сн. Емилия Костадинова

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

Приходите на близо 60% от предпритията рязко намаляват

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 332

18,5% от нефинансовите предприятия в България са съкратили персонал през април. Близо 37% са пуснали служители в платен отпуск, а 26,9% - в неплатен. Дистанционна работа са въвели 26,5% от фирмите. Това показва кратко бизнес изследване сред нефинансовите предприятия на Националния статистически институт (НСИ). Целта на изследването е да предостави на обществото информация за ефекта на извънредното положение заради КОВИД-19 върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната. 

57,6% от анкетираните посочват, че през април приходите им намаляват спрямо март, при 32,1% не е имало промяна, а за 9,2% е имало увеличение. Близо 68% спад има при развлекателните дейности, спорта, ремонта на домакински вещи, близо 68% е в търговията, транспорта и ресторантьорството, в индустрията е 55,8%, а в строителството - 43,2%. За следващия месец 90% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 6,8%, че ще преустановят временно дейността си, а 1,6%, че ще прекратят дейността си

 Според друго проучване - на Българската стопанска камара, проведено в началото на месеца, бизнесът изпитва затруднения с плащането на заплати и осигуровки, а междуфирмената задлъжнялост и задълженията към държавата растат. Близо три четвърти - 73%, от анкетираните са били принудени да съкратят част или целия си персонал вследствие на кризата, а 15% са прибягнали до намаляване на трудови възнаграждения. До 20 000 лв. на месец са необходимите ликвидни средства за покриване на разходите в следващите три месеца (в т. ч. заплати, осигуровки и данъци) за около 57% от анкетираните. Всяка четвърта компания се нуждае от 20 хил. - 50 хил. лв. на месец, а всяка десета - от над 100 000 лв. ликвидни средства за месечна издръжка. Малко над една трета - 34%, от анкетираните очакват да възстановят бизнеса си в рамките на около година, а други 33% очакват това да стане за повече от година. Оптимистите, които смятат, че ще успеят да се възстановят веднага след падането на извънредното положение, са едва 1,2%. Крайните песимисти, които не очакват да се възстановят изобщо, са 2,4 на сто.

Два влака са удариха в Шехия, десетки са ранени

автор:Дума

visibility 130

Помощта на САЩ за Украйна била разграбена

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 133

В Либия разрешиха намеса на Египет

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 133

Берлин държи на "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ