27 Февруари 2020четвъртък17:00 ч.

15 премиери подготвя НАТФИЗ за новия сезон

Академията продуцира професионалното развитие на завършилите образованието си творци, през септември ще бъдат представени още три проекта

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 1599

След успешното дипломиране на Випуск 2019 игралният репертоар на Театър НАТФИЗ и Куклен театър НАТФИЗ се разделя с 10 заглавия - "Ние, духовата музика!", "Хора с куфари" и "Вечер на Гласа" (клас проф. д-р Атанас Атанасов), "Процесът" и "Черна дупка" (клас проф. Иван Добчев), "Луна с вкус на нар" и "Нова земя" (клас проф. д-р Петя Цветкова) и "Таласъма Тропалан", "Бяла приказка", "Седемте козлета и вълкът" (клас доц. Майя Енчева). НАТФИЗ се надява поне част от заглавията да продължат живота си след пренасяне на професионалните театрални сцени в страната.
От предходния сезон ще се играят "Тигърчето Спас" и "Принцесата и скъсаните обувки" (клас проф. Жени Пашова), "Кръв и власт" и "Зверското синьо" (клас проф. Стефан Данаилов), "Ромео и Жулиета" и "Платонов" (клас доц. д-р Пенко Господинов), "1001 страсти" (клас доц. Александра Хонг) и "Papas in motion" (клас проф. д-р Атанас Атанасов), който се пребори за още една година сценичен живот с новата проектна програма на НАТФИЗ. До края на май 2020 г. към тях ще се присъединят още 15 премиери - някои от които копродукции, научи ДУМА от Десислава Димитрова, гл. експерт ВО на академията.
Първите попълнения за голямата сцена на Театър НАТФИЗ в началото на октомври ще бъдат двата спектакъла на студентите на доц. д-р Пенко Господинов - "Дон Жуан" от Молиер, постановка Пенко Господинов, и "Лейди Макбет от Мценска околия" от Николай Лесков, постановка Максим Маламедов. Вторият проект се реализира по протокола за сътрудничество между НАТФИЗ и ГИТИС. По същото време студентите на проф. Стефан Данаилов ще излязат с премиерата на "Слуга на двама господари" от Карло Голдони в постановка на Стефан Данаилов и под режисурата на д-р Росица Обрешкова. Репертоарът на голямата сцена ще бъде завършен от танцово-пантомимичния спектакъл с работно заглавие "Българска мистерия", чийто сценарист и автор на либретото е самият ректор проф. д-р Станислав Семерджиев, а постановчик е д-р Маргарита Божилова.
По традиция камерната 47 сцена представя работата на третокурсниците на НАТФИЗ. На нея проф. Пламен Марков ще представи студентите си в спектакъл - по две едноактни пиеси "Птици" и "Бум в неделя" на Константин Павлов и "Паночка" от Нина Садур, по повестта "Вий" на Н. В. Гогол. Последният ще бъде реализиран в копродукция с Драматичния театър "Стефан Киров" в Сливен и ще се играе на две сцени. Младежкият театър "Николай Бинев" ще съпродуцира друг проект на Театър НАТФИЗ - "Книга за джунглата" по Ръдиард Киплинг, на класа на проф. д-р Ивайло Христов.
В рамките на учебната година от студентите му се очакват още две премиери в постановка на Мартин Киселов - "Дванайсета нощ" от Шекспир на голяма сцена и "Любовна отрова" от Ерик-Еманюел Шмит на сцена 47. Репертоарът на камерната сцена ще бъде допълнен от танцовия спектакъл на доц. Ясен Вълчанов, над чието заглавие все още се работи.
Благодарение на започналата тази година "Проектна програма", чрез която НАТФИЗ продуцира професионалното развитие на завършилите образованието си творци, в репертоара на Театър НАТФИЗ ще влязат още три проекта, които ще бъдат публично представени през септември.
До края на 2019 г. Куклен театър НАТФИЗ ще обнови афиша си с импресията за възрастни "Кръговрат" в постановъчното решение на проф. Жени Пашова и д-р Михаела Тюлева и кукления спектакъл за деца на проф. Боньо Лунгов и доц. д-р Константин Каракостов по приказки за Хитър Петър.

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 21

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 73

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 124

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 96

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 172

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 408

БСП: Статистиката заприлича на лотария

автор:Юлия Кулинска

visibility 271

/ брой: 40

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 40

САЩ ще броят $167 млрд. за ядрени оръжия

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 52

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 573

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ