24 Януари 2019четвъртък08:51 ч.

Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са ни необходими 138 дни за да попълним хазната.

138 дни работим за държавата

Данъчната тежест у нас стигна 50 процента

/ брой: 3

автор:Дума

visibility 380

През 2019 г. в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 43,9 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са ни необходими 138 дни, за да попълним хазната. Казано с други думи, Денят на данъчната свобода през 2019 г. ще настъпи на 18 май. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си, изчисли екипът на Института за пазарна икономика. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни; ако всичко изработено, бъде незабавно изземвано, ние я наричаме Ден на данъчната свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day. Въпросните 138 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2019 г., но има някои специфични моменти. 

Живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за малко над осем дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работят до 9 май за държавата, а в дните до 18 май ще бъдат отменени от европейските данъкоплатци.

Въпреки това деление от ИПИ се спират на 18 май за официалната дата на данъчната свобода, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението чрез приходната част на бюджета. Най-много дни през 2019 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 17 дни. За осигуровките ще са ни нужни  24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други почти 7 дни ще работим само за да платим държавните и общинските такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и денят на данъчната свобода да идва все по-късно през годината. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства, твърдят от ИПИ.

Преразпределението чрез приходната част на бюджета се планира да достигне 37,7%, което е най-високата стойност за последните десет години. Пример за покачването на данъците са осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, за които отделяме все повече през последните години. За съжаление, през последните десет години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г., нямаме примери за намаление на данъчната тежест у нас.

Сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчната свобода идва чак в края на юни, пише в анализа.

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 219

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 191

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 88

/ брой: 16