21 Март 2019четвъртък20:00 ч.

Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са ни необходими 138 дни за да попълним хазната.

138 дни работим за държавата

Данъчната тежест у нас стигна 50 процента

/ брой: 3

автор:Дума

visibility 757

През 2019 г. в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 43,9 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 319 млн. лв., което означава, че ще са ни необходими 138 дни, за да попълним хазната. Казано с други думи, Денят на данъчната свобода през 2019 г. ще настъпи на 18 май. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си, изчисли екипът на Института за пазарна икономика. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни; ако всичко изработено, бъде незабавно изземвано, ние я наричаме Ден на данъчната свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day. Въпросните 138 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2019 г., но има някои специфични моменти. 

Живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за малко над осем дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работят до 9 май за държавата, а в дните до 18 май ще бъдат отменени от европейските данъкоплатци.

Въпреки това деление от ИПИ се спират на 18 май за официалната дата на данъчната свобода, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението чрез приходната част на бюджета. Най-много дни през 2019 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 17 дни. За осигуровките ще са ни нужни  24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други почти 7 дни ще работим само за да платим държавните и общинските такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и денят на данъчната свобода да идва все по-късно през годината. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства, твърдят от ИПИ.

Преразпределението чрез приходната част на бюджета се планира да достигне 37,7%, което е най-високата стойност за последните десет години. Пример за покачването на данъците са осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване, за които отделяме все повече през последните години. За съжаление, през последните десет години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г., нямаме примери за намаление на данъчната тежест у нас.

Сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчната свобода идва чак в края на юни, пише в анализа.

"Топлофикация София" пак трупа дългове

автор:Дума

visibility 13

/ брой: 56

"Булгаргаз" ще купува газ извън Русия

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 56

Съдбата на пакета "Макрон" остава неясна

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 56

"Брекзит" се заплете още повече

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 56

ЕНП замрази членството на ФИДЕС

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 56

Създават газопровод в Източното Средиземноморие

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 56

Париж хвърля армията срещу "жилетките"

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 56

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 10

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 16

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 14

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 14

/ брой: 56