16 Юни 2019неделя19:45 ч.

1345 лв. за декар земеделска земя в Добруджа

Средната за страната цена е достигнала 941 лв. през 2018 г., увеличението е с близо 8%

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 271

При сделките за земеделска земя и аренда в селското стопанство през миналата година се наблюдава както увеличение, така и намаление в зависимост от региона, в който са сключвани те. По-скъпо са се търгували нивите, но по-малък е интересът към  постоянно затревени площи и цената им е паднала.

През миналата година средната цена на един декар земеделска земя достига 941 лв., което е със 7,9% повече в сравнение с 2017 година, отчете Националният статистически институт. На годишна база е поскъпнала цената на нивите - с 12,6%. Сделките за постоянно затревените площи обаче са се сключвали на по-ниски цени с 16,8%.

Данните на националната статистика показват, че през 2018 г. най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район - 1345 лв. на декар. Най-голямо е годишното увеличение на цената на един декар земеделска земя в Северния централен район - с 39,5%, и в Южния централен район - с 22,7%.

Сделките за покупка на земя в Югоизточния район остава почти на същото равнище спрямо 2017 г. - отбелязано е слабо повишение с 0,8%. През миналата година се наблюдава намаление на цената на един декар земеделска земя в Югозападния район - с 53,4%, в Северозападния - с 4,5%, и в Североизточния район - с 4%.

През миналата година средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 48 лева, което е с 4,3% повече спрямо 2017 година. За една година рентата за нивите се е увеличила с 6,4%. Цената на постоянно затревените площи остава без промяна.

През миналата година най-висока цената за един декар наета/арендувана земеделска земя са получавали собствениците в Североизточния район - 69 лева. Увеличение на цената на рентата спрямо 2017 година се наблюдава във всички статистически райони с изключение на Южния централен район.

Пожар пламна на Халкидики

автор:Дума

visibility 289

Германия увеличава парите за отбрана

автор:Дума

visibility 1129

Датата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ