03 Юли 2022неделя23:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

119 години безсмъртие

Днес се навършват 119 години от смъртта на видния наш революционер и национален герой Гоце Делчев.

/ брой: 84

автор:Дума

visibility 1192

Днес се навършват 119 години от смъртта на видния наш революционер и национален герой Гоце Делчев. Малко имена в българската история носят такъв светъл и славен ореол.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой на България и Република Северна Македония.

Роден е на 23 януари стар стил (4 февруари) 1872 г. в Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция, в семейството на Никола и Султана Делчеви. Той е третото от девет деца и първият син в семейството. Днес е почитан като един от най-великите синове на българския народ.

След завършването на трикласното училище в родния си град Гоце постъпва в прочутата Солунска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий". Тук създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. През 1891 г. постъпва във Военното училище в София. Въпреки че е отличен юнкер, само месец преди завършването на училището е изключен заради увлечението му по социалистическите идеи.

През 1896 г. Гоце Делчев постъпва като учител в Банско, но работи там само два месеца, тъй като дългът му на революционер го зове. За кратко време успява да изгради широка организационна мрежа от тайни революционни комитети в Разложка, Горноджумайска и Неврокопска околии.

В началото на май 1903 г., на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит.

Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО. За него Пейо Яворов пише: "В своята любов към хората Гоце беше истински човек; в своята самонадеяност - истински борец; в своето ясновидство - истински пророк!"

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 730

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 634

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 803

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ