10 Юли 2020петък19:20 ч.

11 концерта в 47-ия фестивал на камерната музика в Пловдив

/ брой: 130

автор:Пенка Калинкова

visibility 1555

Единайсет концерта включва в програмата си Международният фестивал на камерната музика в Пловдив (10-20 юни). Всяка година поставян в графата "заплашени", поради дефицит на средства, в 47-ото си издание най-старият пловдивски фестивал бележи дори известен ръст както в количеството на проявите, така и в очакванията за качеството. А те са свързани с имената на елитни изпълнители, завръщащи се или идващи за първи път, заради реномето на феста, създаден някога от проф. Владимир Аврамов. С финансовата помощ на община Пловдив и на Министерството на културата, но и на Алианс Франсез и на спонсора на събитието инж. Димитър Георгиев, в Пловдив пристигат музиканти от Франция, Холандия, Великобритания, Украйна, Австрия, Финландия, България. Фестивалът запазва любимото си място - двора на Етнографския музей, но прибавя към топосите си и залата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, както и голямата зала на Драматичния театър специално за концерта на Теодосий Спасов и "Небесни струни".
Много музика на Форе (специално матине на дуото Недялчо Тодоров - цигулка, и Надежда Кузманова - пиано, е посветено на "Романтичния свят на Габриел Форе" на 12 юни), на Й.С. Бах, Бетовен, Дебюси, Шуберт, Шуман, Брамс и други ще звучи в тези 10 дни под олеандрите и черниците на Етнографския музей. И, разбира се, много българска музика ще бъде изпълнена, тъй като на 14 юни Трио Владигерови са нарекли концерта си "Панчо Владигеров - класика и джаз", а на 19 юни е авторският концерт-матине на композитора Николай Стойков, с който ще бъде отбелязана неговата 75-годишнина. И пианистката проф. Жени Захариева има повод за честване - 40 години концертна дейност. С нейните и на цигуларя Ангел Станков изпълнения ще бъде закрит фестивалът. За неговото откриване днес е ангажиран любимецът на пловдивската публика Мичо Димитров, концертмайстор на Големия радиофилхармоничен оркестър в Хилверсум, Холандия, и преподавател в майсторския клас на проф. Минчо Минчев в Есен. Представител на златното трио пловдивски концертмайстори през 80-те години (Елмира Дърварова, Кеворк Мардиросян, Мичо Димитров), днес прославящи българската изпълнителска школа в Съединените щати и Европа, той припомни нещо много съществено - възпитанието започва от ранна детска възраст, трябва да научиш детето да селектира това, което слуша, особено в една силно замърсена звукова среда, да му покажеш, че цигулката прилича на играчка, красива е, нека да я пипне и да изпита удоволствие... Иначе и тук, и в Холандия ще се сблъскваме с явлението "посивяване на публиката". Самият Мичо свири на цигулка, сътворена от пловдивския лютиер Владко Найденов, 45 години е отдаден на музиката, няма сезон, в който да не свири в родината. Често се отказва от хонорара си, защото съзнава ситуацията, в която са поставени неговите колеги и музикалните институции у нас.
Сред участниците във фестивала на камерната музика са още парижкият духов квинтет "Витраил", "Челисимо" и приятели, Венцислав Николов и "Академичен квартет" - София. Украинският пианист Александър Поляков е посветил концерта си на 200-годишнината от рождението на Лист, а новият спонсор на проявата с фирмата си "Витис Винифера" пианистът Иво Върбанов (Великобритания) ще изпълни Брамсова програма заедно с виолончелистката Сеели Тойвио от Финландия и кларнетиста Боби Йоцов. В програмата, посветена на юбилея на проф. Николай Стойков, участие ще вземат тенорът Калуди Калудов, клавирното дуо Дора и Анастас Славчеви, Ромео Смилков и други известни изпълнители.
В Холандия обичали да се шегуват, че класическата музика е ляво хоби, с една дума не е рентабилно, но в България и в Пловдив култивирането на пиетета, на вкуса към класическата музика продължава.
 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 57

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 404

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 367

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1028

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ