17 Юни 2021четвъртък19:43 ч.

Момент от представянето на албума

100 велики лица на театъра

С луксозното издание Съюзът на артистите почита българските творци, оставили ярки следи през годините

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 619

В навечерието на връчването на Националните награди "Икар 2020" и на 100-годишнината на Съюза на артистите в България се състоя премиерата на луксозното издание "Сто лица на театъра" в Сатиричния театър. Проектът се реализира с подкрепата на НДФ "13 века България" и Министерството на културата. Фотоалбумът отдава почит към паметта на творци, утвърждавали необходимостта от високи художествени цели и идеали в историята на българския театър.

В това първо по рода, обема и задълбочеността си издание стоте именити артисти са представени чрез над 500 фотографии, уловили мигове от вечността на творческия им полет, артисти, посели "смелите мечти и светли вдъхновения" в театралния ни живот, артисти-величия в нашата история. Идеята е отпреди две години. През това време са се издирвали фотодокументи в театри в цялата страна, както и в ДА "Архиви", пояснява проф. Николай Йорданов, консултант на изданието. Някои от фотографиите за първи път са показвани публично, по-голямата част са от архива на Съюза на артистите. Използвани са и материали от архивите на театри в страната, както и от личните архиви на Росен Идеалов, Виолета Славова, Елена Русалиева, Спас Спасов и Емилия Драганова.

Първоначалната идея е изданието да побере точно 100 именити актьори, с някои от най-интересните им сценични превъплъщения. Началото е от края на XIX век, откогато са намерени снимки с Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов и др. Малко след като готовият проект влиза в печат си отиват легендарните актьори Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Васил Димитров, Виолета Гиндева, Йосиф Шамли. Екипът решава да извади проекта от печатницата и допълва изданието с техни фотографии.

Фотоалбумът е издание на Съюза на артистите в България и фондация "Хомо Луденс", дело на екип в състав Тинка Николова, Елена Ангелова, Велислава Смилянова, Илко Ганев и Румяна Николова, с консултант проф. д. изк. Николай Йорданов, като изданието съществува на български и английски език в превод на Сава Драгунчев.

На 31 октомври предстои церемония по връчването на Националните награди за сценични изкуства "Икар 2020". За първи път в своята история 46-ите награди на Съюза на артистите ще се проведат без публика. В залата на Народния театър ще присъстват само номинирани и партньори на събитието. Изненадата в тазгодишната церемония ще бъде новата гледна точка. Как гледаме на "празните зали"... по сценарий публиката и телевизионните зрители ще гледат церемонията от гледната точка на актьора, който играе в празни зали, заради извънредната ситуация. 

Снимките са предоставени от издателите на албума

Концесията на летище Пловдив пак се провали

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 114

Тол системата скоро няма да се изплати

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 114

Само 1 млн. лв. от приватизация са влезли в Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 114

Путин и Байдън преговаряха в Женева

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 114

Децата подложени на по-голяма експлоатация

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 114

Защо парите секват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 356

/ брой: 114

Откъде изпълзя чудовището на 22 юни 1941 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 934

/ брой: 114

Парковете на София - скандали и неуредици

автор:Деси Велева

visibility 246

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ