10 Август 2020понеделник12:09 ч.

10 организации пишат до ЕК срещу поправките НПК

Измененията поставят пред риск независимостта на съдилищата и дават възможност за натиск върху ръководителите им, алармират експертите

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 1109

С писмо до Комитета на министрите към Съвета на Европа Венецианската комисия за демокрация чрез право и Европейската комисия 10 неправителствени организации протестират срещу подготвяните от правосъдното министерство промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Според тях законопроектът не осигурява независимо разследване на главния прокурор, но поставя под  риск независимостта на съдилищата и дава опции за натиск върху председателите на върховните съдилища. Юристите посочват, че в края на 2015 г. необходимата конституционна реформа е била сведена до частични положителни промени, които не са осигурили действителна независимост на съда и реална отчетност на прокуратурата. "Изразеното насърчение за продължаване на реформата не беше последвано от съответни мерки. Напротив, през последните години бяха приети законодателни решения за дисциплинарна и наказателна отговорност и отстраняване на съдии от длъжност по предложение на прокуратурата с безпроблемното одобрение на съдийската колегия на ВСС, които нескривано целят смразяващ ефект и поставят съдиите в допълнителна зависимост от прокуратуратa", гласи писмото.

ДУМА припомня, че законодателните промени бяха представени миналата седмица от министъра на правосъдието Данаил Кирилов. С тях се предвижда процедура за временно отстраняване и предсрочно прекратяване на правомощията на т.нар. трима големи в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховен административен съд. На кръглата маса се оказа, че много от присъстващите изобщо не са запознати с предложенията. Експертите настояха за още едно публично обсъждане, но и "на пръв прочит" законодателните идеи срещнаха силен отпор.

Идеята "тримата големи" де факто да бъдат отстранявани само с гласовете на прокурори, следователи и представители на парламентарната квота излага председателите на върховните съдилища на външна намеса и натиск от министъра на правосъдието и представителите на несъдебната квота във ВС, пишат експертите. Според тях има риск от сплашващо влияние върху съда. Безспорното влияние на главния прокурор върху членовете на ВСС от прокурорската квота (както в прокурорската колегия, така и в Пленума на ВСС) запазва невъзможността за ефективното и независимо разследване на главния прокурор от лица, които не са негови подчинени, алармират те.

В писмото се припомнят препоръки от Венецианската комисия и от европейските прокурори, които направиха независим анализ на държавното обвинение в България. Има и анализ на изискванията на правото на ЕС за независимост на съдиите.

Писмото е подписано от Антикорупционния фонд, Български адвокати за правата на човека, Българския институт за правни инициативи, БХК, Института за пазарна икономика, Програма "Достъп до информация", Съюза на съдиите в България, Изпълнителното бюро на Съюза на юристите в България, Центровете за либерални стратегии и за независим живот.

АФИС: Всеки втори иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 5

Христо Иванов се опрадвава, отскоро познавал Ламбовски

автор:Дума

visibility 52

Докладват на Христо Иванов: „Оня се е обадил на Маджо“

автор:Дума

visibility 127

Пожарът край Свиленград настъпва към Турция

автор:Дума

visibility 80

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 402

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 524

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 247

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ